Zbog silovanja sestre 14 godina zatvora

Okrivljeni za dva krivična djela silovanje počinjenih na štetu sestre, i zbog pokušaja silovanja, u ponovljenom postupku osuđen je na 14 godina zatvora. Presuda je izrečena 25. juna u Višem sudu u Podgorici.

Optuženi O.Đ. oglašen je krivim da je tokom 2016. i 2017. godine silovao sestru. Uhapšen je sredinom septembra 2020. godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Prethodnom presudom O.Đ. je takođe bio osuđen na 14 godina robije. Međutim, sudije Apelacionog suda ocijenile su niz zakonskih propusta u presudi te su je ukinuli i naredili novo suđenje. U tom rješenju navedeno je da je presuda zasnovana na dokazu na kojem se po odredbama zakonika ne može zasnivati, kao da je izreka pobijane presude nerazumljiva, protivrječna razlozima presude, dok su dati razlozi potpuno nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni.

Presuda je ukinuta, između ostalog, i zbog toga što je Viši sud u dokaznom postupku izvršio uvid u službenu zabilješku – prijavu seksualnog nasilja – sačinjenu od strane nevladine organizacije SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica, od 16.9.2020. godine, i njenu sadržinu prihvatio iako, kako su ukazali iz Apelacionog suda, navedena službena zabilješka ne može biti dokaz u postupku.

U presudi se navodi da je Đ.O. neutvrđenog dana tokom zimskih mjeseci krajem 2016. godine, oko 10 časova, upotrebom sile, tada maloljetnu rođenu sestru prinudio na obljubu.

– Nakon što se vratila kući od svog tadašnjeg momka sa proslave godišnjice emotivne veze i za vrijeme dok je ležala na krevetu u spavaćoj sobi, ispitivao je da li je imala seksualne odnose sa tadašnjim momkom, pa joj je, nakon što mu je oštećena odgovorila da nije i uspravila se, dok se nalazila u sjedećem položaju na krevetu, prišao i obratio joj se riječima: „Sad ćemo da vidimo“, kojom prilikom ju je udario pesnicom u oko. Potom ju je oborio na krevet i zapušio joj rukom usta da ne bi mogla da vrišti i da je ne bi čule komšije. Nastavio je da je tuče pesnicama po glavi i tijelu, piše u presudi i dodaje se da je tada započeo prisilan polni odnos sa oštećenom.

Naredne godine, tokom ljeta, kako se dalje navodi u optužnici, okrivljeni je upotrebom sile maloljetnu sestru prinudio na obljubu.

– Oštećenu je pozvao telefonom u stan gdje je živio kao podstanar sa tadašnjom djevojkom, govoreći joj da se u kući nalazi sa djevojkom i da dođe da zajedno popiju kafu, što je oštećena, vjerujući mu, i prihvatila. Po dolasku u stan nije zatekla djevojku okrivljenog i tom prilikom je s njim razgovarala i popila kafu, nakon čega je okrivljeni u jednom trenutku ugasio svjetlo u dnevnoj sobi i krenuo prema njoj, zadajući joj više udaraca stisnutim pesnicama u predjelu rebara i grudnog koša, navodi se, između ostalog, u presudi.

Kako je navedeno u sada već ukinutoj presudi, maloljetnica je tada uspjela da se odbrani, nakon čega joj je okrivljeni dao novac i poslao je kući.

Ostaje u pritvoru

Okrivljenom O.Đ. je izricanjem presude produžen pritvor zbog opasnosti od bjekstva i da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti djelo za koje je nepravosnažno osuđen. U odluci suda navedeno je da je okrivljeni osuđen na visoku kaznu zatvora koja ga ne može ostaviti ravnodušnim u slučaju da kazna bude potvrđena. Takođe, navedeno je i da ima rodbinu u inostranstvu koja bi mu mogla pružiti pomoć u skrivanju.

Sudije Apelacionog suda prihvatile su i stav da bi okrivljeni, jer je ranije osuđivan, ukoliko mu pritvor bude ukinut, mogao ponoviti djelo.

Foto: Dan

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA