Zbog Čađenovića saslušani specijalci, ali ne i kriminalci

Vijeće Vrhovnog suda produžilo je na još mjesec dana pritvor bivšem specijalnom državnom tužiocu Saši Čađenoviću, koji se sumnjiči da je stvorio kriminalnu organizaciju i sarađivao s pripadnicima „kavačkog klana“.

Vrhovni sud uvažio je predlog SDT-a i pritvor produžio do 9. juna, kada ističe zakonski rok za podizanje optužnice.

– Vijeće Vrhovnog suda u sastavu sudije Seke Piletić, kao predsjednice vijeća, i sudija dr Vesne Vučković i Milenke Seke Žižić, kao članica vijeća, okrivljenom S.Č. je produžilo pritvor zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije – navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

Specijalni tužilac Saša Čađenović uhapšen je 9. decembra prošle godine zbog sumnje da je navodno radio za „kavački klan“ čije je pripadnike, kako se sumnja, sačuvao od krivičnog gonjenja.

Čađenoviću se na teret stavlja da je postao pripadnik kriminalne grupe koju je navodno formirao Kotoranin Radoje Zvicer. Bivši specijalni tužilac u pritvoru čeka podizanje optužnice, što se mora dogoditi u roku od mjesec dana… U protivnom, Čađenović mora biti pušten na slobodu. Za proteklih pet mjeseci, koliko je Čađenović iza rešetaka, prema saznanjima „Dana“, u svojstvu svjedoka uglavnom su saslušani pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja s kojima je Čađenović i sarađivao postupajući u predmetima u kojima je, navodno, vršio nezakonite radnje.

Iako se bivši specijalni tužilac sumnjiči da je radio u korist pripadnika „kavačkog klana“ i pomagao im kako bi ostali na slobodi, kako „Dan“ nezvanično saznaje, dosad nije saslušan niko od lica koja su bila osumnjičena u spornim predmetima. Postupajući tužilac je tokom istrage uzeo izjave od članova porodice pokojnog Damira Hodžića. Taj Baranin, koji je važio za osobu blisku „škaljarskom klanu“, ubijen je 14. oktobra 2020. godine u Spužu sa zetom Adisom Spahićem koji nije imao policijski dosije. Njih dvojica su, kako se sumnja, na prevaru namamljeni u kuću Ratka Živkovića, zvanog Zemo u Stanjevića rupi u Spužu.

Tamo su ih, kako sumnjaju u SDT-u, pripadnici kavačkog kriminalnog klana odmah ubili. Za te likvidacije ranije su osumnjičeni Beograđani Marko Miljković i Veljko Belivuk i njihovi saučesnici. Tijela ubijenih Hodžića i Spahića nisu pronađena, a pripadnici policije su i nedavno pretresali kuću u kojoj se sumnja da su Barani ubijeni. Istragu u tom predmetu prvo je vodio tužilac Čađenović i upravo taj slučaj označen je kao jedan od onih u kojima je on donosio sumnjive odluke. Nedavno su, u okviru istrage vezano za isti predmet, uhapšeni i pritvoreni braća Blagoje i Dejan Gašić, kao i Davor Perović. Braća Gašić i ranije su privođena u vezi sa istim predmetom, ali su nakon saslušanja u SDT-u pušteni na slobodu.

Sabaheta Hodžić, majka Damira Hidžića, kazala je ranije da su saznanja o tome šta se desilo s Adisom i Damirom dobili iz srpskih medija, nakon čega im se obratio i tužilac Saša Čađenović.

– Zvali smo da pitamo da li ćemo mi kao porodica od druge države da saznajemo šta se desilo sa našim sinom. Nakon toga smo se prvi put vidjeli sa tužiocem Čađenovićem koji nam je rekao da je Damira ubio Belivuk 14. oktobra 2020. godine iz vatrenog oružja u automobilu i da za to ima slike i mnoštvo dokaza, ali da nismo spremni to da vidimo – ispričala je ona.

Na njihovo insistiranje, kako je ispričala, vidjeli su se i naredni put kada im je rečeno da su mladići zapravo ubijeni na drugom mjestu, odnosno u kući u mjestu Stanjevića rupa u Spužu.

Obećavao roditeljima da će rasvijetliti zločin

Nakon hapšenja Čađenovića, oglasila se i majka ubijenog Adisa Spahića, Mirsada Spahić.

– U šoku sam, jer je predmet u vezi s mojim sinom bio kod njega. Ja sam mu vjerovala, obećavao mi je da će sve riješiti i da ima dokaze za njegovo ubistvo, ako već jeste ubijen. Prije samo nekoliko dana, 1. decembra, bila sam kod njega, da zamolim da idem u Tursku na suđenje Radoju Živkoviću, samo da ga u oči pogledam. Isto sam ga molila i za suđenje grupi Veljka Belivuka u Beogradu, obećao je i da ću tamo moći da odem, ali se ni to nikada nije desilo. Nisam imala izbora, morala sam da vjerujem čovjeku koji mi je bio jedina nada. Samo sam zahtijevala da mi daju neki dokaz da li mi je sin živ ili mrtav – kazala je ranije Mirsada Spahić.

Izvor: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA