„Zahtjevima za puštanje Bigovića štite bivše službenike ANB-a“

Borba za oslobađanje Ljuba Bigovića ima svoju pozadinu, i ona je uslov za ćutanje, za neotkrivanje nalogodavca i bivših službenika ANB-a, kao logistike ubistva Slavoljuba Šćekića. To je kazala Slavica Šćekić, sestra pokojnog policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića.

Kako je objasnila, suđenje za ubistvo njenog brata, biće nastavljeno sjutra u Apelacionom sudu.

„Na prethodnom pretresu, branioci okrivljenih, opet, a po ko zna koji put, tražili su puštanje iz pritvora, optuženog Ljuba Bigovića. Inače, organizatora ubistva moga brata. Kojeg uporno nastoje izvaditi iz pritvora. Ne birajući ni sredstva, ni načine. Pred sudom u Strazburu, dželata predstavljaju kao žrtvu. Traže samilost za dželata. Sramno. Bezočno. Bahato, gaze pravo i pravdu. Ovolika borba za oslobađanje Bigovića, ima svoju pozadinu. I ona je uslov za ćutanje. Za neotkrivanje nalogodavca i bivših službenika ANB-a, kao logistike ubistva. Mogu dokle hoće, ali ne mogu kako hoće. Ne dam“, ukazala je Šćekić. 

Podsjetimo, krajem avgusta navršilo se 18 godina od ubistva istaknutog policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića a crnogorske institucije još nijesu dale potpuni odgovor na pitanje ko je odgovoran za taj zločin.

Slavoljub Šćekić ubijen je ispred svoje kuće u Podgorici, u naselju Tološi, sat iza ponoći 30. avgusta 2005. godine.

Optuženi Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan Šćekić i Ljubo Vujadinović su u više presuda osuđeni na po 30 godina zatvora za ovo ubistvo, ali su drugostepena vijeća obarala te presude. Kako je ranije saopštvano, razlog su bile bitne povrede odredaba krivičnog postupka, koje su često rezultirale povredom prava na odbranu i pravično suđenje.

Promijenjeno je i više sudskih vijeća, a slučaj je dospio i do Ustavnog i Suda za ljudska prava u Strazburu.

Foto: RTCG, arhiva

NIKŠIĆ PROGNOZA