Za pet mjeseci 1.142 vozača uhapšena zbog vožnje pod dejstvom alkohola

Gotovo svakodnevno iz Uprave policije (UP) stižu informacije o hapšenjima vozača u alkoholisanom stanju, a prema podacima koje su dostavili portalu Dnevno, za pet mjeseci ove godine zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola uhapšene su 1.142 osobe.

Kako su kazali iz UP, tokom ove godine evidentno je povećanje broja vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola u organizmu, što je, prema njihovim riječima, između ostalog i rezultat pojačane kontrole službenika saobraćajne policije.

“Na osnovu analiza koje je radila Uprava policije u 10 odsto do 15 odsto saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom kod učesnika nezgode je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu”, kažu iz UP.

Nerijetko se dešava da se alkotestiranjem utvrdi i veoma velika koncentracija alkohola u krvi.

“Službenici saobraćajne policije su prilikom kontrole učesnika u saobraćaju utvrđivali prisustvo alkohola u organizmu i preko četiri promila”, navode iz UP.

Ipak, bude i onih koji odbiju alkotestiranje. Njih je, prema podacima UP, za pet mjeseci ove godine bilo 115.

Kada je riječ o kaznama, u zavisnosti od koncentracije alkohola u organizmu, kreću se od novčanih koje iznose do 1.000 eura ili zatvorskih kazni u trajanju do 60 dana.

“Veliki broj saobraćajnih nezgoda kada su vozači u alkoholisanom stanju“

A da je kaznena politika kada je riječ o ovom problem veoma blaga, smatra naš sagovornik, saobraćajni vještak Goran Čarapić, koji upozorava da se veliki broj saobraćajnih nezgoda događa u slučajevima kada su vozači u alkoholisanom stanju.

Navodi da se najčešće saobraćajne nezgode dešavaju kada su vozači u pripitom stanju, u dijapazonu od 0,5 do 1,5 promila akohola u krvi.

„Vozači u takvom stanju su skloniji riskantnoj vožnji, slabije zapažaju, smanjuje se oštrina vida, orjentacija u prostoru je manja, teže se prilagođavaju svjetlima, posebno u noćnim uslovima vožnje… Sve to ima za posljedicu stvaranje opasnih situacija u saobraćaju“, kaže Čarapić.

Prema njegovom mišljenju, podatak da je za pet mjeseci 1.142 vozača uhapšeno zbog vožnje u alkoholisanom stanju je veoma zabrinjavajući.

„Smatram da moraju postojati određene metode uz pomoć kojih bi se smanjio broj takvih slučajeva u saobraćaju. Ne može se govoriti samo o vozačima, već i o pješacima, biciklistima i ostalim učesnicima u saobraćaju“, navodi Čarapić.

Smatra da su u našoj državi relativno blage kazne za takve prekršaje.

„U EU ili bilo gdje u svijetu kazne su drastične, daleko veće u odnosu na naše… Kazne za pojedine prekršaje u alkoholisanom stanju su toliko blage, da nekog ne interesuje da li će biti kažnjen novčano ili će biti osuđen nekom kratkom zatvorskom kaznom“, kaže Čarapić.

Izvor: Dnevno

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA