Vukšić: Iznenađen sam jer još nijesam oslobođen obaveze čuvanja tajnosti podataka

Bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić je za TV Adria kazao kako je iznenađen da ga Vlada još nije oslobodila obaveze čuvanja tajnih podataka u slučaju koji se pred Osnovnim sudon u Podgorici vodi povodom portala Udar.

„Zaista, mislim da će se poslati i šalje se loša poruka zašto to još nije urađeno. Shvatio sam da je polemika nadležnosti, tj ko je nadležan za to. To je jasno, ali da ne bude da se miješam pa izbjegavam da govorim o tome u javnosti. U zakonu sve piše“, naveo je Vukšić, dodajući da je odgovoran organ koji je imenovao rukovodioca ANB-a, u ovom slučaju Vlada.

On je podsjetio da je početkom 2021. godine podnio krivičnu prijavu SDT-u i smatra da su dostavljeni svi dokazi koji upućuju ko je učestvovao u kreiranju portala Udar.

„Lično smatram da su u pitanju najmanje tri lica, što ukazuje na organizovanu kriminalnu grupu. Saznao sam da je Tužilaštvo podnijelo optužne akte protiv dvojice lica koji su bili u ANB-u. Ja lično izražavam bojazan da li je to urađeno namjerno, jer ako je troje lica onda je organizovana kriminalna grupa, a ako je dvoje lica onda nije ista kaznena politika za isto krivično djelo“, naveo je Vukšić. 

Vukšić je objasnio da pojedini predmeti moraju biti određeni stepenom tajnosti i za to postoje razlozi.

„Zamislite samo kada ANB neki akt koji uputi recimo Upravi policije ili SDT-u i ne označi ga stepenom tajnosti, onda bi svako mogao, shodno slobodnom pristupu informacijama, uključujući i ta lica o kojima se radi u predmetu, mogla da traže uvid u tu dokumentaciju. Neophodno je i zbog lica koja su recimo razotkrila ta krivična djela, koja su bili svjedoci, da se zaštite“, rekao je Vukšić.

Foto: RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA