Vujačića prepoznali na snimcima: Dvadeset godina zatvora za ubistva Kalezića i Ilića

Marjan Vujačić osuđen je juče na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina za ubistva Veselina Kalezića i Mila Ilića u Podgorici, kao i dva krivična djela nedozvoljeno držanje oružja.

U pitanju je ponovljeni postupak u podgoričkom Višem sudu, pred specijalnim vijećem sudije Amira Đokaja, prenose Vijesti.

Okrivljeni je prvostepenom presudom za ubistva osuđen na po 15 godina zatvora, dok je za dva krivična djela nedozvoljeno držanje oružja osuđen na po godinu dana zatvora.

Obrazlažući odluku, sudija je rekao da je sud nesumnjivo utvrdio da je Vujačić izvršio oba ubistva, a kao ključni dokaz naveo je antropološko vještačenje snimaka sa videovnadzornih kamera za ubistva Kalezića i Ilića.

Objasnio je da je vještak, dr Nemanja Radojević sa sigurnošću utvrdio da osoba sa video-nadzora odgovara okrivljenom Vujačiću po antropološkim karakteristikama.

Sud je preinačio pravnu kvalifikaciju i Vujačića osudio za ubistva iz člana 143 prema kojem je propisana kazna zatvora od pet do 15 godina.

Sud nije prihvatio pravnu kvalifikaciju optužnice u kojoj se navodi da je Vujačić izvršio dva krivična djela – teško ubistvo iz člana 144 Krivičnog zakonika Crne Gore, na podmukao način i iz niskih pobuda, držeći da se radi o članu suprostavljene kriminalne organizacije.

Sudija je naveo da nije dokazano da su pokojni Kalezić i Ilić bili članovi neke od kriminalnih organizacija da bi ih Vujačić ubio iz tog razloga. Sud je utvrdio da Vujačić ubistva nije počinio iz niskih pobuda, pojašnjavajući da optuženi sa pokojnima nije imao interpersonalne poremećene odnose koji bi uticali na motiv ubistva. Da bi se djelo kvalifikovalo kako je tužilaštvo navelo u optužnici, bilo je neophodno da optuženi iskaže posebnu lukavost i prepredenost i smišljeno odabere način ubistva.

Sud je Vujačića oslobodio optužbe da je izvršio krivično djelo – stvaranje kriminalne organizacije, jer nema dokaza da je vrbovao pripadnike, vršio njihovu kontrolu i nadzor, davao im zadatke i da je ova organizacija imala tri člana što je minimalni uslov za ovu kvalifikaciju.

“Na osnovu antropološkog vještačenja sud je utvrdio da je upravo Marjan Vujačić izvršilac ubistva Kalezića, na osnovu antropološkog vještačenja dr Nemanje Radojevića. Postoje specifine karakteristike lica koje ukazuju da se radi o Vujačiću. Izvršeno je upoređivanje video-snimaka sa nadzornih kamera i sve antropološke karakteristike ukazuju da je osoba sa snimka Marjan Vujačić. Stepen pouzdanosti identifikacije, kako je u nalazu naveo dr Radojević, da je ‘vrlo vjerovatno, gotovo sigurno’ osoba sa video-nazora okrivljeni Vujačić”, kazao je sudija Đokaj u obrazloženju presude.

Dodao je da je sud prihvatio nalaze kao jasne i stručne.

Iste razloge je sudija naveo kada je obrazložio presudu da je Vujačić ubio i Mila Ilića.

Sudija je rekao da je kao olakšavajuće okolnosti prilikom odmjeravanja kazne imao u vidu činjenicu to što je Vujačić porodičan čovjek i otac jednog djeteta, dok je otežavajuće to što je ranije osuđivan.

Optužnicom je predstavljeno da je okrivljeni Vujačić, u prvoj polovini 2017. organizovao kriminalnu organizaciju, a potom 19. novembra 2018. godine, na podmukao način i iz niskih pobuda, ubio Veselina Kalezića, držeći da se radi o članu suprostavljene kriminalne organizacije.

Piše i da je 29. aprila 2019. godine, takođe u Podgorici, na podmukao način i iz niskih pobuda, ubio Mila Ilića, opet držeći da se radi o članu suprostavljene kriminalne organizacije.

Foto: Facebook

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA