Vozi se i sa izrečenom zabranom

Ukoliko se u drumskom saobraćaju napravi prekršaj zbog kog se izriče zabrana upravljanja vozilom, iskustvo vozača kaže da se i dalje može nesmetano voziti. Policija nema mogućnost da provjeri da li neko ima takvu zabranu.

Zabrana upravljanja motornim vozilom – zaštitna mjera koja postoji samo na papiru. U to se nedavno kod sudije za prekršaje uvjerio i naš sagovornik.

„U presudi koja mi je data da potpišem mi je pored novčanog iznosa pisala i zabrana korišćenja motornog vozila na mjesec dana. Međutim, sudija je dodao da slobodno mogu voziti automobil jer policija nema mogućnost da provjeri da li ja imam zabranu ili ne“, kaže Fikret Zoronjić. 

I tako, sudeći po Fikretovim riječima, sudija otvara oči onima koje oglašava krivim, a koji bez ikakvog problema, svojim vozilom mogu izaći pred policiju.

„Iako mi je ova njihova neuvezanost mogla korisiti smatram da za društvo nije dobro da insitucije i državni organi ne budu umreženi u mjeri da barem mogu da kontrolišu sopstvene odluke“, dodaje on. 

„Mi dobijamo rješenja od suda za prekršaje koji izriču zaštitnu mjeru, tako da mi jesmo upoznati, ali ne posotoji mogućnost da mi kroz elektronsku bazu podatka provjerimo to lice. Zato sam i kazao da mi tokom 24 sata ne možemo stalno vršiti provjere tih vozača“, kazao je za TVCG Ilija Janjušević iz Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja. 

A, situaciju još čudnijom čini podatak zbog kojih prekšaja se zabranjuje upravljanje vozilom.

„Za najteže saobraćajne prekršaje ja ću vam navesti samo neke od njih, to je prekoračenje brzine u naselju za 30 km na sat i više, van naselja 50 km na sat i više, vožnja pod dejstvom alkohola preko 0.50 promila, nezaustavljanje na znak stop…“, dodaje Janjušević. 

No, srećom po savjesne vozače, sve ima svoj kraj.

Ukoliko oni kojima je zabranjeno da voze nastave to da čine, rizikuju čak i zatvorsku kaznu.

Foto: Uprava policije

NIKŠIĆ PROGNOZA