Viši sud u Podgorici godinu vijeća o Veljoviću i napadu na policajca

Viši sud u Podgorici skoro godinu nije donio odluku o presudi kojom je bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović oslobođen optužbi za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. Prvostepena presuda izrečena je u Osnovnom sudu na Cetinju u aprilu prošle godine. Na tu odluku, mjesec kasnije žalbu je uložilo cetinjsko Osnovno državno tužilaštvo. Kako je za „Dan“ saopštila savjetnica za odnose s javnošću Višeg suda u Podgorici Marija Raković, odluka po toj žalbi još nije donesena, odnosno predmet se i dalje nalazi u radu.

Veljović je optužen za napad na policajca na protestu protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko- primorskog Joanikija na Cetinju. Oslobađajuću presudu izrekla je sudija cetinjskog suda Marija Ćupić. Nakon izricanja presude, Veljović je rekao da tužiteljka Sanja Radunović nije uvažavala istinu i činjenice od samog početka.

– Podlegla je uticajima drugih centara koji su na ovaj predmet mogli uticati. Uz žaljenje jer je pokazala i nestručnost i nesposobnost da procijeni ono što su realne činjenice u odnosu na ono što je mogućnost koja je od početka negdje bila prisutna i na taj način svakako to doprinosi kompromitaciji same tužilačke organizacije u odnosu na to da smo ovaj predmet mogli završiti mnogo ranije – rekao je Veljović tada.

U završnim riječima tužiteljka Radunović ocijenila je da su u provedenim dokazima u svemu potvrđeni navodi optužnog akta, predlažući da se Veljović proglasi krivim. Kako je rekla, navodi optužnog akta potvrđeni su i video- zapisom sa kritičnog događaja 5. septembra. Navela je i da je svjedok Goran Đurđevac modifikovao svoju izjavu koju je ranije dao pred tužiocem, navodeći da je taj policijski službenik podlegao pritisku cjelokupne situacije, pa je izjava Đurđevca, prema mišljenju tužiteljke, sračunata kako bi okrivljeni Veljović izbjegao krivično-pravnu odgovornost.

Veljović je kazao da je tužiteljka podlegla političkom pritisku i pritisku javnosti, te da je optužni predlog pun pretpostavki i spekulacija. Rekao je i da žali „što je tužiteljka Sanja Radunović ostala dosljedna svemu drugom osim istini i činjenicama“.

Bulatović rekao da nije napadnut

U obrazloženju presude navedeno je da je oslobađanju najviše doprinio iskaz policajca Božidara Bulatovića, koji je rekao da ga Veljović nije napao.

– Oštećeni je jasno saopštio: „Tada sam uočio da masa ljudi gura naprijed Veselina Veljovića i sve druge građane prema policijskom kordonu. Uočio sam da je Veselin Veljović u tom trenutku podigao ruke u visini grudi, ali ne okrenute prema policijskim službenicima u smislu napada i guranja već da je pokušavao da zaštiti svoje tijelo“, navela je sudija Ćupić u obrazloženju presude.

izvor,foto:DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA