(VIDEO) Slavica Šćekić: Nalogodavac ubistva mog brata je Milo Đukanović

Pred Apelacionim sudom održano je ročište  povodom ubistva policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića. Zbog toga se sudi Saši Boreti, Ljubu Bigoviću, Ljubu Vujadinoviću i Milanu Šćekiću. Oni su ostali pri ranijim iskazima i negirali su krivicu.

Slavića Šćekić, sestra ubijenog službenika policije Slavoljuba Šćekića, sudu je saopštila svoja saznanja da su „službenici policije Zoran Lazović Duško Golubović bili bliski sa optuženim Boretom u vrijeme ubistva njenog brata“. Ona je u izjavi za medije ispred suda rekla da je nalogodavac ubistva njenog brata Milo Đukanović.

Ovaj glavni pretres više puta se odlagao zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog Bigovića. Sudija  Ana Vuković je saopštila danas da su vještaci utvrdilia da je Bigović sposoban da isprati suđenje.

Sud je odbio predlog advokata odbrane da se optuženima ukine pritvor, koji traje 17 i po godina.

Odbrana: Sud raspravlja o presudi koje više nema

Advokat Dragoljub Đukanović je kazao, u ime svih advokata odbrane, da se oni neće, kao ni optuženi, izjašnjavati na presudu koja je ukinuta i koje više nema, a na osnovu koje je Apelacioni sud danas otvorio pretres.

„Mi možemo da govorimo samo o optužnici. Vi ste danas rekli da otvarate pretres čiji je predmet presuda Višeg suda u Podgorici od 2012. godine. Ta presuda je vašom odlukom ukinuta i niko tu vašu odluku nije stavio van snage“, naglasio je više puta advokat Đukanović.

On je naveo da ni odlukom Ustavnog suda odluka Apelacionog o ukidanju presude nije stavljena van snage. Optuženi su ostali pri stavu svojih advokata da se neće izjašnjavati na navode presude koja je ukinuta.

Zaštićeni svjedok i „lažni“ iskaz

Optuženi Boreta je naveo da ostaje pri ranijem iskazu i da je ovaj postupak nasilna fikcija. On je kazao da nije kriv. Smatra da je ovaj postupak zasnovan na iskazima zaštićenog svjedoka koji je svoja saznanja zasnivao na informacijama iz medija.

„Žao mi je što u kritično vrijeme “ SKY“ nije postojao , inače bi sve bilo jasno“, smatra on.

On je više puta ukazao da tada zaštićeni svjedok, nije vjerodostojan i da se radi o iskazima koji nisu tačni.

„Država je znala gdje se on nalazi, dok su ga nadležni tražili zbog ovog postupka…On je od nadležnih organa Srbije odbijen u to vrijeme tri puta. Nudio im je saradnju, da govori o kriminalu u vezi sa pravosuđem. On je kao razlog, kada je tražio azil od Srbije, naveo da ima saznanja o nalogodavcu ubistva Duška Jovanovića….Država je znala gdje je ovaj svjedok, a o tome govori i to što su ga, dok su ga nadležni tražili, tužiteljke Stojanka Radović i Vesna Jovićević obezbjedile kao sagovornika Nikoli Markoviću u medije“, kazao je Boreta sudu.

On je istakao i da ima informaciju da se zaštićeni svjedok 2016. nalazio u Podgorici i da je tada imao lažno ime Dragan Marković. Na pitanje sudija kazao je da su mu to saznanja od nekih ljudi koji poznaju curu V.T, koja je bila u vezi sa svjedokom sve dok nije saznala ko je on.

Optuženima u ovom predmetu je suđeno tri puta. Apelacioni sud je prve dvije presude Višeg suda oborio zbog, kako je navedeno, bitnih povreda odredbi krivičnog postupka i brojnih grešaka.

Optuženi Ljubo Bigović je kazao da nije kriv i da nije učestvovao u ovom ubistvu.

„Ostajem pri svemu što sam rekao u prvobitnom postupku. Dodajem da nemam veze sa ubistvom Slavoljuba Šćekića“, naveo je Bigović.

Optuženi Ljubo Vujadinović je kazao da „nema ništa sa ovim teškim krivičnim djelom, zbog kojeg se 17 godina nalazi u zatvoru, a od toga je 13 bio u istrazi“.

„Šćekić ubio Šćekića“

Optuženi Milan Šćekić je sudu kazao da mu nije jasno zašto je on odabran za ovu ulogu.

„U pritvor me držne na osnovu izjave nekog svjedoka. Imate dva očevica koja su navela da ni fizički opis osumnjičene osobe ne odgovara mome. Jedino zato da bude „Šćekić ubio Šćekića“, pa da opasnije zvuči…U kritično vrijeme sam se kretao u kriminalnim krugovima, ali nikad ozbiljnije krivično djelo nisam izvršio“, naveo je optuženi.

Šćekić pitala o vezi optuženih i policije

Slavica Šćekić je pitala optuženog Boretu da li mu je neko, i ako jeste ko, iz policije odavao informacije do kojih je dolazio njen brat, a vezano za slučaj oko iznude i postavljanja eksploziva kod budvanskog hotela.

On je kazao da nikad nije imao kontakt tog tipa sa nekim iz policije.

„Da li je u noći ubistva moga brata bio zajedno sa tim policajcima u džipu „Grand čiroki“ i pomagao izvršiocima nakon izvršenja krivičnog djela da pobjegne“, upitala je Šćekić.

Boreta je i na to odgovorio da to nije istina.

Na pitanje suda Šćekić je navela imena tih službenika: „To su Zoran Lazović i Duško Golubović. sa kojima je Boreta tada bio blizak. Čak je nosio i službenu značku policije“.

Ona je Ljuba Bigovića pitala može li da se izjasni na okolnosti izlaska iz zatvora 22. na 23. avgust 2005. godine.

„Nisam izlazio iz zatvora tada“, odgovorio je optuženi Bigović.

Navodi istrage

Podsjećamo, tužilaštvo je podiglo optužnicu u ovom slučaju protiv Saše Borete, Ljuba Bigovića, Ljuba Vujadinovića i Milana Čila Šćekića. Oni su prvo bili osuđeni na po 30 godina zatvora za ubistvo policijskog funkcionera. Zatim je Vrhovni sud je u decembru 2019. godine ukinuo presudu Apelacionog suda od 20. februara 2015. godine protiv ovih optuženih. Toj odluci je prethodila odluka sudija Ustavnog suda koji su usvojili žalbu odbrane osuđenih.

Tada je ocijenjeno da im je povrijeđeno pravo na pravično suđenje u dijelu koji se odnosi na pribavljanje i kvalitet korišćenog dokaza zaštićenog svjedoka i prava na odbranu.

Sudije Ustavnog suda utvrdile su i da je, u odnosu na optuženog Ljuba Bigovića, došlo do izmjene činjeničnog dijela precizirane optužnice i to u presudi prvostepenog suda od 19. jula 2012, zbog čega se pojavilo pitanje, da li je narušen identitet presude i optužbe, odnosno da li je optužba prekoračena.

Načelnik Uprave za opšti kriminalitet u MUP-u Crne Gore Slavoljub Šćekić (46) ubijen je u sačekuši 30. avgusta 2005. godine, ispred njegove kuće u podgoričkom naselju Tološi. Prema pisanjima medija, Šćekić je kobne noći, jedan sat iza ponoći, došao kući službenim vozilom. Izašao je i krenuo ka ulazu kuće kada je ubica sa oko 25 metara daljine u njegova leđa ispalio dva rafala.

Izvor, foto, video: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA