(VIDEO) Odloženo suđenje Medenici: Okrivljeni Milutinović izostao, odbrana spori zakonitost pritvora

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici i drugima odloženo je danas u Višem sudu u Podgorici na zahtjev okrivljenog Petra Milutinovića, koji nije mogao da prisustvuje glavnom pretresu iz opravdanih razloga, prenosi Dan.

Kako je u dopisu sudu naveo njegov branilac, advokat Goran Petrović, Milutunović mora biti uz svoje maloljetno dijete koje je trenutno na liječenju u jednoj zdravstvenoj ustanovi. Sudu je dostavljen i izvještaj ljekara specijaliste.

Naredni glavni pretres zakazan je za 16. novembar.

Ovim predmetom obuhvaćeno je 15 fizičkih i jedno pravno lice. Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i „Kopad Company“ DOO Nikšić. 

Branilac okrivljenog Miloša Medenica, advokat Stefan Jovanović, ukazao je sudu da se njegov branjenik i ostali koji se nalaze u pritvoru, određeni vremenski period, tu nezakonito nalaze.

– Okrivljeni Medenica je rješenje septembra u pritvoru primio tek 19. oktobra, što znači da je bez ikakvog papira, zakonskog osnova, taj vremenski period bio u pritvoru. Vijeće je obavezno da svaka dva mjeseca ispita postojeće uslove za pritvor, kazao je advokat Jovanović.

Optužnica je podignuta za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja. 

image

Nakon što je sud usvojio predlog odbrane, Vesni Medenici i suspendovanoj sutkinji Privrednog suda Milici Vlahović-Milosavljević sudi se u odvojenom postupku. Glavni pretres u tom predmetu još nije počeo. Vlahović se tereti da je kao službeno lice i javni funkcioner, sudija Privrednog suda Crne Gore, krajem 2018. i početkom 2019. godine pod pritiskom bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice zloupotrebila službeni položaj.

Foto/video: Dan

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA