Veljović sam u sobi u spuškom zatvoru

Bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović sam je u sobi u Istražnom zatvoru gdje je sproveden nakon odluke sudije za istragu Višeg suda u Podgorici kojim mu je određen pritvor do 30 dana. Iako u nekim slučajevima pritvorena lica kada dođu u zatvor budu smještena u takozvani karantin, ovoga puta to se nije dogodilo.

Veljović se sumnjiči da je dio kriminale grupe koju je, prema sumnjama Specijalnog državnog tužilaštva, formirao Aleksandar Mrkić, za kojim se traga. Grupa se navodno bavila švercom cigareta. Veljović je preksinoć u kasnim večernjim satima sproveden u spuški zatvor sa navodnim saučesnicima Mujom Nikočevićem i Nikolom Mrkićem. Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na jednog svjedoka koji će biti saslušan tokom istražnog postupka.

– U Istražnom zatvoru Podgorica pritvorena lica smještaju se u jednokrevetne i višekrevetne prostorije. Pravilnikomo o bližem načinu izvršavanja pritvora propisano je da se pritvorena lica neposredno po prijemu u zatvor smještaju u jednokrevetne prostorije. U skladu sa navedenom odredbom pritvoreno lice na koje se odnosi Vaše pitanje smješteno je u jednokrevetnu sobu u Istražnom zatvoru Podgorica – navedeno je iz Službe za odnose s javnošću UIKS-a za „Dan“.

Veljović je uhapšen zbog sumnje da je javio Mrkiću kada će biti pretresena kuća Nikoćevića u akciji usmjerenoj na pronalazak nelegalnih cigareta. On je, kako tvrde iz SDT-a, imao zadatak da kao savjetnik predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost, kriminalnoj organizaciji odaje povjerljive podatke u vezi sa aktivnostima i predmetima koji se tiču krijumčarenja cigareta, da po nalogu organizatora kriminalne organizacije preduzima i po potrebi ne preduzima policijske aktivnosti i obavještava organizatora kriminalne organizacije o planiranim aktivnostima Uprave policije Crne Gore. Okrivljeni Nikočević se tereti da je imao zadatak da primjenjuje nasilje i zastrašivanje po nalogu organizatora kriminalne organizacije, da nabavlja vatreno oružje i da ga po nalogu organizatora predaje drugim licima, kao i da preduzima druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora. U naredbi je navedeno da je on 22. i 23. decembra 2020. kao savjetnik predsjednika saopštio navodnom organizatoru kriminalne organizacije Aleksandru Mrkiću da će kod Nikočevića biti izvršen pretres porodičnih kuća i drugih prostorija koje se nalaze u Podgorici. Ta informacija prenesena je Nikočeviću prije pretresa, koji je obavljen 25. decembra.

Advokati uhapšenih tvrde da SDT nema dokaze kojima bi potkrijepilo sumnje u odnosu na bilo koga od njih. Tužilaštvo ipak tvrdi da su dokazi nabavljeni, između stalog, preko mjera tajnog nadzora, kao i na osnovu „skaj“ komunikacije.

Osumnjičeni za pripadništvo kriminalnoj grupi

Prema navodima iz naredbe, početkom 2019. godine Aleksandar Mrkić, koji se potražuje, stvorio je kriminalnu organizaciju, čiji pripadnici su postali okrivljeni: Arsenije Kalezić, Veselin Veljović, Mujo Nikočević, Nikola Mrkić, Željko i Dušica Bulatović, Predrag Veljić, Borislav Lečić, Nemanja Anđelković, Goran Gluščević, Nikola Bačilović, Elnagar Sadig, Nikola i Stefan Bubanja i druga za sada neidentifikovana lica. Ta organizacija je imala za cilj vršenje neodređenog broja krivičnih djela krijumčarenje i pranje novca. Neki od ovih navodnih pripadnika kriminalne grupe uhapšeni su ranije. U odnosu na Veljovića, Mrkiće i Nikočevića, SDT je donijelo naredbu o proširenju istrage.

foto:Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA