Ukinut pritvor za još troje optuženih povodom ubistva Vukotića

Sud u Istanbulu ukinuo je pritvor za još troje optuženih da su dio kriminalne grupe koja stoji iza ubistva Kotoranina Jovana Vukotića koji je u bezbjednosnim službama bio zaveden kao jedan od vođa „škaljarskog klana“. Na slobodi se tako našao i državljanin Crne Gore Milan Vujotić, koji slovi za visokopozicioniranog pripadnika „kavačkog klana“ i „desnu ruku“ Radoja Zvicera. Zbog lošeg zdravstvenog stanja njemu je ranije određen kućni pritvor, ali je ta odluka u utorak ukinuta. Sud je uvažio Vujotićevu molbu u kojoj je naveo da je u lošem zdravstvenom stanju a da mu boravak u kućnom pritvoru onemogućava liječenje. Sud mu je izrekao zabranu napuštanja Turske.

Osim Vujotića, među optuženima koji se terete za organizaciju ubistva su i Radoje Živković i Zdravko Perunović, koji su takođe crnogorski državljani.

Jovan Vukotić ubijen je u naselju Šišli u Istanbulu 8. septembra prošle godine, dok je bio u autu sa trudnom suprugom i maloljetnim djetetom. Napadači na motoru prišli su njihovom automobilu i ispalili pet hitaca u navodnog vođu „škaljaraca“. Vozač, supruga i dijete prošli su bez povreda.

Vukotićev vozač Emre K. na suđenju održanom prekjuče ponovo se obratio sudu, ponavljajući da nema nikakve veze sa ubistvom, tvrdeći da je žrtva njegov prijatelj.

– Ja sam žrtva, a postao sam optuženi. Moj prijatelj, sa kojim sam dijelio parče hljeba, preminuo je u ovom incidentu. Božja volja je bila da sam preživio pucnjavu – izjavio je Vukotićev vozač na suđenju, prenose turski mediji.

Objasnio je i zbog čega je skinuo tablicu sa automobila i stavio je na zadnje sjedište.

– Nisam želio da sve bude objavljeno na internetu. Pozvao sam rođake da dođu na mjesto ubistva i u bolnicu i da pomognu. Rekao sam im da zovu Hitnu pomoć, ali sam izbrisao te pozive da bih se zaštitio. Nisam kriv – izjavio je vozač.

On je ranije iznoseći odbranu ispričao šta se dogodilo sporne prilike.

– Vozio sam srednjom trakom. Vidio sam dvije osobe obučene u crno na motoru, ali nisam shvatao da nas prate, sve dok iznenada nisam čuo pucanj. Tek tada sam shvatio da nas napadaju i da pucaju na nas i tada sam pogledao lijevo i desno. Bili smo na putu, nisam znao šta da radim, da li da stisnem gas ili kočnicu, i naglo sam zakočio. Jovan je pokušao da otkopča pojas, ali nije uspio. Pokušao sam da mu pomognem, stavio sam jaknu na njegovu ranu i ponavljao „bićeš dobro“. Nastala je panika jer je u kolima bilo i dvogodišnje dijete. Pokušao sam da zaustavim ljude i zamolim ih za pomoć, osjećao sam se uplašeno i bespomoćno – naveo je Emre K.

Na pitanje od čega je imao tragove barutnih čestica na ruci, odgovorio je da je tri ili četiri dana prije ubistva Vukotića sa rođakom pucao iz lovačke puške.

Mislila da su pristojni ljudi, sada se plaši

Odlukom suda u utorak je na slobodu puštena i optužena Asija Juksel, koja se tereti da je optuženima obezbijedila automobile. Tražeći da je sud pusti na slobodu, izjavila je da je mislila da je riječ o pristojnim ljudima.

– Nikada nisam bila član organizovane kriminalne grupe. Poznajem Radoja Živkovića, otvorila sam mu vrata svoje kuće i pomagala jer sam mislila da je pristojna osoba. Dala sam mu svoj automobil koji je želio da iznajmi i telefon. Zvao me je poslije ubistva, tražio je ponovo automobil. Godinama sam mu pomagala, sada vidim da to nisu ljudi koje sam mislila da poznajem. Sada se plašim – rekla je ona pred sudom.

Foto: Policija Turske

NIKŠIĆ PROGNOZA