Šarići mogu da koriste imovinu, zabranjeno im da je prodaju

Pljevljak Darko Šarić, pravosnažno osuđen za šverc kokaina, moći će da koristi određenu imovinu za koju se sumnja da je stečena kriminalnom djelatnošću, ali ne i da raspolaže njome.

Takvu odluku donijelo je vijeće Višeg suda u Podgorici, koje je preinačilo odluku sudije za istragu Višeg suda Suzane Mugoše. Postupak je pokrenut po zamolnici iz Srbije, gdje se Šarić nalazi na optuženičkoj klupi u više predmeta.

Prvobitno, sudija Mugoša prihvatila je zamolnicu iz Srbije i odredila zabranu raspolaganja i korišćenja određene imovine tog Pljevljaka, ali i članova njegove porodice. Pomenute mjere su privremene.

– U predmetu D.Š. i drugih, povodom izjavljenih žalbi, a po službenoj dužnosti, krivično vanraspravno vijeće je preinačilo rješenje sudije za istragu kojim je određena privremena mjera zabrana raspolaganja i korišćenja određenih nepokretnosti u vlasništvu D.Š., DOO L I, D.Š. i N.Š., na način što je iz dispozitiva pobijanog rješenja izostavljena privremena mjera zabrana korišćenja, dok je u ostalom dijelu rješenje sudije za istragu ostalo neizmijenjeno, saopštila je za „Dan“ savjetnica za odnose s javnošću Višeg suda u Podgorici Marija Raković.

Budući da je zabrana korišćenja ukinuta, Šarić i njegova porodica moći će da koriste imovinu za one namjene za koje je predviđena. Primjera radi, u stanovima će moći da žive, ali zbog zabrane raspolaganja imovinom, ni njih, kao ni druge nekretnine, neće moći da prodaju, izdaju, stavljaju pod hipoteku… Zabrana raspolaganja imovinom koju je donijela sudija Mugoša stavljena je 11. januara.

Dušku Šariću tada je blokirano desetak poslovnih prostora površine oko 700 kvadratnih metara, dvorište poslovne zgrade, porodična stambena zgrada površine 61 kvadrat, nestambeni prostor površine 49 kvadrata, garsonjera iste površine, dvije sobe. Privremena zabrana odnosila se i na dvorište površine 423 kvadrata, neplodno zemljište površine 384 kvadrata, zatim dvorište površine 136 kvadrata, na porodičnu zgradu u kojoj su poslovni i stambeni prostori, njivu od 422 kvadrata… Blokirana je imovina upisana na preduzeće „Level ing“ – njiva od 481 kvadrat, livada površine 4.495 metara kvadratnih, neplodno zemljište površine 37 kvadrata, poslovne zgrade u vanprivredi površine 478 kvadrata i pomoćna zgrada od 43 kvadrata, kao i dvorište površine 289 kvadrata.

Danijeli Šarić, sestri Darka i Duška Šarića, blokirana je imovina u Boščinovićima nadomak Pljevalja – dvorište od 529 kvadrata, porodična zgrada koju čine nestambeni prostor od 111 kvadrata i tri stana od 36, 88 i 98 kvadrata.

Darkovoj kćerki Nikolini zabranjeno je da raspolaže trosobnim stanom u Pljevljima površine 95 kvadrata i sa deset kvadrata nestambenog prostora. Darku Šariću trenutno se u ponovljenom postupku u Srbiji sudi zbog optužbi da je oprao 20 miliona eura zarađenih prodajom narkotika. Prvostepenom presudom u prethodnom postupku on je pred Specijalnim sudom za to djelo osuđen na devet godina zatvora.

U Srbiji podnijet zahtjev za trajno oduzimanje nekretnina

Šarić je u Beogradu pravosnažno osuđen na 14 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe koja je iz Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope, kako piše u presudi, prošvercovala skoro šest tona kokaina.

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije nedavno je Posebnom odjeljenju Višeg suda u Beogradu podnijelo dva zahtjeva za trajno oduzimanje imovine koja je u vlasništvu Darka Šarića.

Prvobitni zahtjev za trajno oduzimanje imovine sud je 2021. godine odbacio, uz obrazloženje da u tom trenutku presuda protiv Pljevljaka i njegovih saradnika nije bila pravosnažna. Ista odluka bila je donijeta u odnosu na još neke tada optužene, među kojima su i Rodoljub RadulovićŽeljko VujanovićGoran Soković

Izvor, foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA