U BiH još osumnjičenih za kopanje tunela?

Bosna i Hercegovina je u fokusu crnogorskih istražitelja ovih dana jer provjeravaju da li se tamo kriju osumnjičeni za kopanje tunela ispod Višeg suda u Podgorici, rečeno je Portalu RTCG. Prema informacijama iz istrage, ne isključuje se mogućnost da je u BiH više od dvojice osumnjičenih, za koliko se pouzdano zna da su prešli granični prelaz Šćepan Polje 11. septembra. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske obavili su već pretrese na nekoliko lokacija u okolini Jahorine kako bi se utvrdilo da li se osobe osumnjičene za kopanje tunela kriju na tom području, ali zasad niko nije uhapšen.

Pretresi su sprovedeni nakon što su crnogorski istražni organi informisali kolege u BiH da su dvojica osumnjičenih pobjegli na teritoriju te države. Druga dvojica su prešli u Srbiju ali se zato ne isključuje da su kasnije i oni prešli na teritoriju BiH. 

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić izjavio je prošlog mjeseca da je u dosadašnjoj istrazi otkriveno da su u kopanju tunela učestvovali Veljko Marković (32), Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32), svi državljani Srbije.

On je na konferenciji za novinare pokazao njihove fotografije i izrazio očekivanje da će uz pomoć Srbije ili zemalja gdje se nalaze brzo biti uhapšeni s obzirom na to da su, kako je kazao, nakon otkrivanja tunela napustili Crnu Goru.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske nedavno su za Portal RTCG potvrdili da su dostavili podatke Upravi policije Crne Gore koji su se pokazali korisnim u slučaju “Tunel”.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ima saradnju sa nadležnim institucijama Crne Gore na visokom nivou. U okviru predmeta “Tunel” dostavili smo Upravi policije Crne Gore relevantna saznanja kojima smo raspolagali, a koja su se pokazala korisnim za tu istragu“, saopštili su iz MUP-a RS.

Pretresi su počeli nakon što je MUP RS dobio informaciju da su pojedini osumnjičeni za kopanje tunela ispod Višeg suda prešli na teritoriju BiH.

Navodno, prešli su preko graničnog prelaza Šćepan Polje nakon što su je u Podgorici otkriveno da je tunel prokopan.

Još traje potraga za ženom koja je pomagala osumnjičenima za kopanje tunela. 

U pitanju je Katarina Baćović. Po nezvaničnim informacijama, istražitelji provjeravaju da li je Baćović zloupotrijebila i predmete i podatke kojima je pristup imala njena majka, koja je zaposlena je u pisarnici Višeg suda u Podgorici.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA