Tužilaštvo odbacilo prijavu Regojevića za zlostavljanje

Dokazi koje je Stefan Regojević dostavio tužilaštvu uz prijavu da je bio žrtva policijske torture nakon hapšenja postupajućem tužiocu nijesu bili dovoljni da pokrene krivični postupak u tom slučaju. Regojević je jedan od optuženih za slučaj pljačke Pošte u Nikšiću tokom koje je ubijen radnik obezbjeđenja Ljubiša Mrdak. Postupajući po njegovoj prijavi, tužilaštvo je ocijenilo da u tom predmetu nema elemenata krivičnog djela. Regojevićev advokat Srđan Lješković zbog toga je pozvao Vrhovno državno tužilaštvo da preotvori predmet i provjeri rad tužioca iz Nikšića koji je donio ovu odluku.

– Predmet po prijavi oštećenog Regojević Stefana formiran je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću 16. novembra 2022. godine, protiv policijskih službenika zbog krivičnog djela iznuđivanje iskaza. Nakon preduzetih radnji u izviđaju, krivična prijava je odbačena zbog nepostojanja osnovane sumnje da su prijavljeni izvršili navedeno krivično djelo niti drugo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti – saopštila je za „Dan“ Vjera Mićunović, državni tužilac i portparol u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću.

Ovakva odluka, po ocjeni advokata Lješkovića, zahtijeva hitnu reakciju VDT-a.

– Zlostavljanje u kojem učestvuje policija i dalje je prisutno u Crnoj Gori bez obzira na napredak nakon kritika Komiteta Savjeta Evrope za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja. Evo prilike vrhovnom državnom tužiocu da izda nalog da se preispita rad postupajućeg tužioca u ovom predmetu. Postupajućem tužiocu nijesu bili dovoljni medicinska dokumentacija, fotografije sa povredama, nalaz i mišljenje sudskog veštaka dr Šoća o opisanom povredama, dokumentovano fotografijama koje je snimio sudski veštak, prijemni list medicinskog osoblja prilikom prijema u prostorijama UIKS- a i naredba tadašnjeg VDT-a da se pozove veštak da utvrdi vidljive povrede nakon iskaza mog branjenika da nije sposoban da da iskaz nakon torture i mučenja od strane pripadnika policije. E sada neka neko objasni javnosti šta je još potrebno da bi se protiv mučitelja u uniformi pokrenuo postupak. Nesankcionisanje nezakonitog ponašanja policije zabrinjava i postavalja se pitanje koga to ili koje to lice iz policije tužilaštvo štiti. Da li je neko u policiji toliko jak da mu tužilaštvo ništa ne smije? Nadam se da će vrhovna državna tužiteljka postupiti i predmet prebijanja i mučenja Stefana Regojevića preotvoriti i protiv počinilaca u uniformama pokrenuti postupak, a tužioca koji je ignorisao sve dostavljene dokaze sankcionisati – kazao je Lješković za „Dan“.

Regojević je tokom saslušanja u podgoričkom Višem sudu tvrdio da je priznanje da je povezan sa pljačkom Pošte potpisao iz straha i nakon brutalne torture od strane policijskih službenika i da sa tim slučajem nema nikakve veze.

Tvrdi da su ga skidali golog i stavljali mu kesu na glavu

Regojević tvrdi da je torturu doživio u nikšićkoj policiji.

– Neko od njih me je jako udario u potiljak, od čega sam izgubio svijest. Kad sam došao svijesti, vidio sam da sam vezan, da sam go i bos, a onda su me tukli nekom bijelom palicom, najviše po tabanima, a možda i po leđima – tvrdi Regojević.

Kako je naveo u sudu, tada su mu tražili da potpiše priznanje, ali je on to odbio.

– Opet su mi svašta radili, stavljali mi kesu na glavu, udarali me u stomak… Kako nisam htio da sarađujem rekli su mi da će da me voze na jezero Krupac da me dave. Ja sam tada zamislio kako bi sve to izgledalo, prepao sam se za život i rekao sam im da ću da potpišem, s tim što sam tu izjavu koju su oni sastavljali potpisao miješanim pismom, odnosno jedan dio ćirilicom, jedan dio latinicom, kako bi se na neki način znalo da to nisam dobrovoljno potpisao – tvrdi Regojević.

Foto: Privatna arhiva

NIKŠIĆ PROGNOZA