Tužilaštvo još kopa po „Tunelu“

Uprkos naporima tužilaštva da budu otkriveni nalogodavci i organizatori kopanja tunela ispod Višeg suda u Podgorici, ni više od četiri mjeseca nema optužnica a skoro svi osumnjičeni su na slobodi.

Oni koji su osumnjičeni a nalaze se u Crnoj Gori pušteni su, zahvaljujući odlukama suda, da se brane sa slobode. Do danas jedino je Vladimir Erić iza rešetaka kada je u pitanju ovaj slučaj. U toku je njegovo izručenje iz Švedske. 

Nedavnom odlukom Vrhovnog suda, Katarina Baćović, Nikola Milačić i Ivica Piperović iz Podgorice, kao i Marijan Vuljaj iz Tuzi, koji su u oktobru prošle godine uhapšeni zbog sumnje da su povezani sa obijanjem depoa Višeg suda, biće pušteni da se brane sa slobode jer je odbijen predlog tužilaštva da im se produži pritvor. 

Po ocjeni suda, u predlogu za produženje pritvora ne navodi se za koje krivično djelo se u konkretnom traži produženje pritvora protiv okrivljenih.

Vrhovni sud je prije nego što su pušteni Katarina Baćović, Nikola Milačić i Ivica Piperović iz Podgorice, kao i Marijan Vuljaj iz Tuzi, odlučio da se sa slobode brani i Predrag Mirotić iz Podgorice.

Vuljaj, Baćović, Piperović i Milačić su uhapšeni u oktobru prošle godine a Mirotić je uhapšen 23. septembra.

Podgoričko tužilaštvo još se nije oglašavalo povodom sudskih odluka da osumnjičeni budu pušteni na slobodu. Nezvanično, tužilaštvo je sigurno u dosad prikupljene dokaze, uprkos odlukama Vrhovnog suda. 

Provala u sudski depo, u kojem se čuvaju dokazi iz krivičnih postupaka, otkrivena je 11. septembra prošle godine, prema zvaničnoj verziji.

Popis do danas nije završen, ne zna se tačno šta je sve nestalo. Navode da je iz sudskog depoa nestalo 900 kilograma kokaina odbacili su iz Višeg suda u Podgorici.

U kopanju tunela ispod Višeg suda u Podgorici, učestvovali su, kako je ranije saopštila crnogorska policija, Veljko Marković (32), Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32), državljani Srbije. Do danas jedino je Erić iza rešetaka kada je u pitanju ovaj slučaj.

Erić je po međunarodnoj potjernici, raspisanoj od NCB Interpol Podgorica, uhapšen 13. oktobra prošle godine na aerodromu u Stokholmu dok je pokušavao da se ukrca na let za Beograd.

Ministarstvo pravde Crne Gore je 19. oktobra 2023. godine od Ministarstva pravde Kraljevine Švedske zatražilo izručenje Erića radi krivičnog gonjenja zbog krivičnih djela kriminalno udruživanje, teška krađa i sprečavanje dokazivanja.

Nalogodavci, finansijeri, ali i ključni motivi za kopanje tunela, još nijesu poznati. 

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA