Tužilaštvo još izviđa ko je pustio Belivuka

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i dalje izviđa ko je ukinuo zabranu ulaska u Crnu Goru u januaru 2021. članovima kriminalne grupe, Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, rečeno je Portalu RTCG.

Zabrana ulaska pomenutim članovima kriminalne grupe ukinuta je krajem 2020. godine, a oni su u zemlji boravili 10 dana u januaru 2021. godine.

Kako je sredinom godine ustvrdrio tadašnji premijer Crne Gore Dritan Abazović, pomenuti kriminalci su u januaru 2021. bili na porodičnom slavlju Radoja Zvicera, koji važi za vođu Kavačkog klana.

Dodao je da je slavlju prisustvovao i službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Crne Gore Petar Lazović. On je sin Zorana Lazovića, visokog policijskog funkcionera.

Petar Lazović je uhapšen polovinom prošle godine zbog sumnje da je pripadnik kriminalne organizacije, zloupotrebe položaja, šverca droge i oružja, a nakon objave prepiski na Skaj aplikaicji.

Tadašnji specijalni tužilac Milivoje Katnić je saopštio da je ukidanje zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću traženo iz bezbjednosnog sektora u Srbiji, kako bi pripadnici kriminalne grupe bili praćeni i u Crnoj Gori.

Poslanik Marko Milačić podnio je prijavu protiv Zorana Lazovića u odnosu na ovaj slučaj, ali je Specijalna tužiteljka Sanja Jovićević istu odbacila.

Na kontrolnom saslušanju na Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu u Skupštini u aprilu ove godine, tužilac Vukas Radonjić je kazao da ga je povodom namjere da saslušaju dva policajca u svojstvu osumnjičenih, oko ponoći zvala rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva Lepa Medenica koja je tražila da pusti jer je, kako je navela, postupao nezakonito.

Predsjednik Odbora Momo Koprivica je ocijenio je da se Medenica tim pozivom „uplela u rad tužioca, u cilju zaštite pojedinaca“.

Radonjić je naveo i da ga je potom nazvao tadašnji vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužilaštva Dražen Burić i rekao da predmet preda Specijalnom državnom tužiocu.

Tadašnji rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva Nikola Boričić je kazao da je zbog ovog slučaja nezakonito smijenjen.

Podsjetimo, disciplinski tužilac podnio je optužni predlog protiv rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepe Medenice, kojim je traženo njeno razrješenje.

Predlog za razrješenje Tužilačkom savjetu uputio je ministar pravde Marko Kovač, zbog sumnje da je vršila neprimjeren uticaj na tadašnje kolege iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici – Vukasa Radonjića i Nikolu Boričića.

Foto: Printscreen Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA