Tužilački savjet bez predsjednika jer nema ko da ga proglasi

Crna Gora broji godine kako nema vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu. Predsjednika parlamenta takođe nemamo, a zbog toga je sada i Tužilački savjet bez predsjednika.

Da od funkcionalnosti instituacija mnogo toga zavisi, nije nikakva novina. Tako je i u slučaju Tužilačkog savjeta koji trenutno nema predsjednika jer nema ko da ga proglasi iako je vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke, koja bi trebalo da predsjedava tim tijelom, izabrana još 8. avgusta.

„Upućena je Skupštini ta odluka u skladu sa ranijom praksom i u namjeri da predsjednik skupštine proglasi predsjednik TS. Međutim, odgovor koji je TS dobio od iz generalnog sekretarijata Skupštine je da skupština nema predsjednika i da to ne može uraditi neko drugi umjesto njega ili ne“, kazao je za TVCG Stevo Muk, član Tužilačkog savjeta.

A, dok on ili ona ne dođe na čelo parlamenta, Tužilačkim savjetom šefovaće zamjenik tog tijela, tužilac Nikola Samardžić.

„Što u suštini ne mijenja mnogo stvari, ali zaista dovodi u pitanje tu praksu. Ja lično mislim da to ni ranije nije trebalo raditi jer je predjsednik TS predsjednik po funkciji VDT. Po prirodi te funkcije i ja mislim da to nije trebalo raditi, ali da tako nije rađeno vjerovatno bi neko postavio pitanje promjene te prakse i sad je situacija takva kakva je“, dodaje Muk.

I kao takva, ova situacija samo podsjeća na onu da godinama nemamo ni vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu. I to zavisi od onih koje biramo na izborima.

„Ja vjerujem da bi to trebalo da bude pitanje na vrhu liste prioriteta novog saziva da uđu u proces dijaloga i pronalaženja kompromisa o tom pitanju, ali s druge strane sam pristalica tog stava da to ne treba da bude po svaku cijenu i da na cijelo tužilaštva ne treba da dođe bilo ko“, ističe Muk.

Saglasni su s tim čini se i poslanici još samo da pređu s riječi na djela.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA