Turski biznismen Ahmet Kalioncu na slobodi za 50.000 eura

Turski biznismen Ahmet Kalioncu, koji je početkom marta uhapšen u Podgorici po osnovu potrage koju su za njim raspisale turske vlasti, izašao je iz pritvora uz jemstvo od 50.000 eura, položeno u novcu, i mjeru obaveznog javljanja nadležnom policijskom organu. Uz ovu mjeru obezbjeđenja, turskom biznismenu je oduzeta putna isprava, potvrdio je za „Dan“ njegov advokat Dalibor Kavarić.

On je kazao da je pred Višim sudom u Podgorici u toku postupak ekstradicije i da će se njegov branjenik braniti sa slobode do okončanja tog postupka.

Kavarić je nakon hapšenja njegovog branjenika saopštio da će crnogorske vlasti ukoliko deportuju Ahmeta Kalioncua biti saučesnici mogućeg ubistva tog turskog državljanina i objasnio da se strancu ne može otkazati boravak ako je u matičnoj zemlji osumnjičen za izvršenje nekog krivičnog djela.

– U ovom slučaju može se primijeniti samo i isključivo Zakon o ekstradiciji, a ovo što preduzimaju Uprava policija i drugi može se okarakterisati samo kao otmica i deportacija Ahmeta Kalioncua – ocijenio je advokat Kavarić.

On je podsjetio da Crna Gora po međunarodnoj konvenciji, kao i druge države potpisnice, nije dužna da izruči stranca njegovoj matičnoj državi ako bi u istoj mogla biti izrečena smrtna kazna, ili ako postoje okolnosti koje ukazuju da bi u svojoj državi stranac mogao imati nehuman ili nepravedan sudski tretman.

Međutim, prema riječima advokata Kavarića, Uprava policije je preuzela na sebe izručenje ovog turskog državljanina zaobilazeći postupak koji nalaže zakon i ogleda se kroz ekstradicioni postupak u kojem kroz donošenje odluka učestvuju sudija za istrage i Ministarstvo pravde.

– Prilikom hapšenja mom klijentu je saopšteno da ga Turska potražuje radi krivičnog djela u vezi sa platnim karticama. S obzirom na razlog hapšenja koji je saopštila crnogorska policija, trebalo je da uslijedi ekstradicioni postupak pred nadležnim sudom. Međutim, porodica i ja sumnjamo da se radi o lažnom razlogu i da je motiv njegova veza sa građevinskom firmom za proizvodnju betona. Ako imamo u vidu trenutna dešavanja u Turskoj i hapšenja vlasnika građevinskih firmi u toj zemlji, porodica i ja smo uvjereni da je to pravi razlog njegovog privođenja – kazao je advokat Kavarić nakon hapšenja turskog biznismena.

On je istakao da porodica strahuje za život uhapšenog Ahmeta Kalioncua ukoliko bude protjeran iz Crne Gore.

– Već nekoliko dana društvenim mrežama kruži video-snimak egzekucije osoba koje su povezane sa izgradnjom objekata srušenih u razornom zemljotresu koji je početkom februara pogodio južnu Tursku i sjevernu Siriju. I da se ne radi o vjerodostojnom materijalu, s obzirom na zastrašujući prizor koji se može vidjeti na snimku, strah porodice Kalioncu je razumljiv – istakao je advokat Kavarić.

Kavarić: Uhapšen suprotno Evropskoj konvenciji o ekstradiciji

Kalioncu je uhapšen 6.marta ove godine, u trenutku kada je prilazio kući koju je radi stanovanja iznajmio u Podgorici. Tada mu je saopšteno da je uhapšen po zahtjevu Turske koja je za njim raspisala potragu.

Međutim, na iznenađenje advokata Kavarića, kojeg je angažovala porodica Kalioncu, u podgoričkom Višem sudu, koji je nadležan za postupak ekstradicije, o ovom slučaju nijesu znali ništa.

– Utvrdio sam da on nije privođen sudiji za istragu u roku od 24 sata od trenutka hapšenja, kako to predviđaju zakon i Evropska konvencija o ekstradiciji. Međutim, utvrdio sam da je Kalioncu sproveden u Centar za strance, gdje mu je uručeno rješenje o prekidu privremenog boravka i rečeno da u narednim danima očekuje odluku o protjerivanju iz Crne Gore – kazao je advokat Kavarić.

Izvor, foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA