Tunel još uvijek ne vodi do Novovića

Istraga o kopanju tunela do depoa Višeg suda u Podgorici, iako se za taj slučaj sumnjiči organizovana kriminalna grupa, nije nadležnost Specijalnog državnog tužilaštva, na čijem je čelu Vladimir Novović. Takvu odluku donio je Osnovni sud u Podgorici prihvatajući kvalifikaciju podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva da su u ovom slučaju počinjena krivična djela kriminalno udruživanje, teška krađa i sprečavanje dokazivanja. Druge detalje o ovom slučaju, zbog istrage, nijesu htjeli da iznose.

– Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici kvalifikovalo je krivična djela koja se stavljaju na teret okrivljenima, a koja je u daljem toku postupka prihvatio Osnovni sud u Podgorici. Radi zaštite interesa postupka, ne možemo odgovoriti na vaša ostala pitanja – saopštio je za „Dan“ rukovodilac ODT-a Podgorica Duško Milanović.

Nijesu odgovorili ni na pitanja da li su u ovom slučaju tražili pomoć od nekih zemalja iz regiona i, ako jesu, od kojih. Takođe, Dan nije dobio ni odgovor na pitanje da je li Viši sud u Podgorici tužilaštvu dostavio sve tražene podatke.

Prema ranije iznijetim tvrdnjama policije i tužilaštva, identifikovane su osobe koje su kopale tunel, lice koje ih je prevozilo i žena koja je iznajmila stan iz kojeg je tunel kopan, a za kojom se još uvijek traga. Krivičnom prijavom zasad su obuhvaćeni državljani Srbije Veljko Marković (1991), Milan Marković (1970), Dejan Jovanović (1993) i Vladimir Erić (1991), koji se sumnjiče da su učestvovali u kopanju podzemnog prolaza. Osumnjičenima se na teret stavljaju krivična djela kriminalno udruživanje, teška krađa i sprečavanje dokazivanja. Kako je na konferenciji za novinare prije 15 dana saopštio ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, krivičnom prijavom biće obuhvaćena i dva N.N. lica. On je istom prilikom naglasio da su osumnjičeni imali i pomagače iz Crne Gore. Jedna osoba iz Višeg suda, kako je kazao Adžić, dovodi se u vezu sa pripadnicima kriminalne grupe koja je naručila kopanje tunela, a čiji se pojedini pripadnici nalaze u UIKS-u.

Osnovni sud u Podgorici ranije je, po nalogu ODT-a, raspisao potjernice za Veljkom i Milanom Markovićem, Jovanovićem i Erićem. Nezvanično, susjedne zemlje preduzimaju radnje u cilju pronalaženja osumnjičenih. Sumnja se da su neki od njih na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Zbog probijanja tunela do depoa Višeg suda, dosad je uhapšen samo Podgoričanin Predrag Mirotić, koji je u pritvoru.

Istražitelji još nijesu utvrdili motiv zbog kojeg je kopan tunel. Popisom je utvrđeno da nedostaje 19 komada oružja, ali iz pravosnažno okončanih predmeta, što dovodi do zaključka da namjera nije bila uticanje na sudski ishod u tim slučajevima. Takođe, u toj prostoriji nije čuvan kokain koji je zaplijenjen u policijskim akcijama, pa se pretpostavlja da ni krađa droge nije bila cilj nalogodavaca kopanja tunela.

Utvrđeno je da je tunel prokopan od stana u obližnjoj zgradi koji je zakupila Podgoričanka Katarina Baćović, za kojom se traga.

Pretresali „kavčane“

Istražni organi sumnjaju da iza kopanja tunela stoji „kavački klan“. Ipak, zasad, niko od njih nije zvanično osumnjičen. Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je na pomenutoj konferenciji za medije da postoji sumnja da je događaj povezan sa ozbiljnom kriminalnom grupom iz Crne Gore, ne navodeći o kojem klanu je riječ.

Nedugo zatim, u spuškom zatvoru obavljen je pretres soba u kojima borave pripadnici „kavačkog klana“, kao i jedan od njihovih navodnih vođa Slobodan Kašćelan. Tom prilikom su oduzeti mobilni telefoni. Kako je „Danu“ tada saopšteno, pretres nije obavljen po nalogu tužioca.

Foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA