Tri prijave zbog utaje poreza: Budžet oštećen za oko 341.100 eura

Službenici Uprave policije podnijeli su državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv M.V. (42) izvršnog direktora i vlasnika „Viktorija M“ d.o.o. Podgorica zbog sumnje da je izvršio krivično djelo utaja poreza i doprinosa putem podstrekavanja, krivičnu prijavu protiv M.D. (46) izvršne direktorice „Abenaka“ d.o.o Podgorica, i A.M. (45 ) zbog sumnje da su izvršili krivčno djelo utaja poreza i doprinosa. Ovim načinom poslovanja, kažu iz policije, privredno društvo „Abenaka“ d.o.o je oštetilo budžet Crne Gore za oko 341.100 eura.

Sumnja se da je M.D. po nagovoru M.V., koji joj je srodnik, osnovala pravno lice „Abenaka“ d.o.o, koje je koristila za otkup voća i povrća, nakon čega je navedene proizvode prodala kupcu – firmi M.V., „Viktorija M“ d.o.o, a koje je to voće i povrće kasnije prodavao trgovinskim lancima u Crnoj Gori.

„Prilikom fakturisanja prodate robe firma „Abenaka“ d.o.o je u fakturama obračunavala PDV, koji je „Viktorija M“ d.o.o, koristila kao ulazni PDV, a taj PDV „Abenaka“ d.o.o nije prikazivala u Poreskim prijavama, niti je isti uplaćivala“, navodi se u saopštenju policije.

U odnosu na kupljenu robu kupac „Viktorija M“ d.o.o vrši uplatu po dobijenim fakturama, a taj iznos novca u cjelokupnom iznosu sa žiro – računa „Abenaka“ d.o.o podižu M.D. i A.M., i predaju ga M.V. Napominju da PDV koji je prikazan na izlaznim fakturama „Abenaka“ d.o.o nije prijavljen Upravi prihoda i carina Crne Gore, kroz mjesečne prijave, niti je vršena njegova uplata u korist Budžeta Crne Gore. 

„Tačnije, PDV prikazan kroz izlazne fakture firme „Abenaka“ d.o.o, firma „Viktorija M“ d.o.o prikazivala je kao ulazni PDV, te je po osnovu PDV-a, neuplaćenog poreza na dobit, po osnovu manje obračunatih i uplaćenih poreza i doprinosa pričinjena šteta budžetu Crne Gore u iznosu od oko 265.000 eura. Takođe, analizom poslovne dokumentacije policija je utvrdila da je sa žiro – računa „Abenaka“ d.o.o tokom 2013. i 2014. godine na ime materijalnih troškova u gotovini osumnjičeni podigli iznos od 845.509 eura. Budući da te materijalne troškove nisu dokumentovali nastupila je šteta po budžet Crne Gore u iznosu od oko 76.096 eura“, navodi se u saopštenju.

Ovim načinom poslovanja, kažu iz policije, privredno društvo „Abenaka“ d.o.o je oštetilo budžet Crne Gore za oko 341.100 eura.

Izvor: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA