Tri mjeseca od „Tunela“, ne zna se šta je sve nestalo, kopači još u bjekstvu

Šta je sve odnijeto iz depoa podgoričkog Višeg suda nije do kraja poznato ni tri mjeseca od kako je u centru grada otkriven tunel koji je vodio od stana zgrade u Njegoševoj 12 do sudskog depoa. Još se ne zna ni ko su nalogodavci i finansijeri ovog kriminalnog poduhvata. Predsjednik Višeg suda Boris Savić potvrdio je 12. septembra novinarima postojanje tunela, koji je zvanično otkriven dan ranije.

Po zvaničnim podacima, u depou je bilo na desetine hiljada predmeta. Uglavnom, radi se o dokaznom materijalu iz brojnih krivičnih postupaka. Vjeruje se da je tu bilo i devet tona droge, ali i 400 komada oružja, te brojna sudska dokumenta, uključujući i telefonske prepiske između osumnjičenih mafijaša. 

Nakon početnog iznenađenja, istražitelji su se brzo konsolidovali, i počinioci su identifikovani.  Za provalu u sudski depo osumnjičeno je četvoro državljana Srbije, za kojima je raspisana međunarodna Interpolova potjernica. Jedan od njih je u međuvremenu uhapšen u Švedskoj i čeka se odluka o izručenju. 

Istovremeno, u Podgorici je uhapšeno pet osoba i određen im je pritvor.

Popis nije sasvim okončan ni danas, otkriveno je da je iz sudskog depoa nestalo oko 20 komada oružja i neki mobilni telefoni. Podgoričko tužilaštvo, koje vodi postupak, slalo je uregencije da sudska komisija što prije okonča popis. 

Nije do kraja poznato ni ko su nalogodavci, prst sumnje uperen je prema „kavačkom klanu“ ali javnost do danas nije informisana je li otkriveno nešto konkretnije. 

Ovu nevjerovatnu provalu otkrili su službenici Višeg suda 11. septembra, i onda su obavijestili policiju.

Otvor u depou vodio je, kako je pokazala istraga, 35 metara dugim tunelom do stana u zgradi preko puta suda.

Taj stan je dva mjeseca prije otkrića tunela iznajmljen Katarini Baćović iz Podgorice. Njen identitet policija je kasnije otkrila, kao i rodbinsku vezu sa upravnicom pisarnice u Višem sudu. Zvanično, Baćović je kao razlog za iznajmnjivanje stana navela otvaranje salona vjenčanica. 

Prema tvrdnjama istražitelja, tunel su kopali državljani Srbije Veljko Marković (32), Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32). Akcijom švedske policije, Erić je ubrzo uhapšen. 

Uprava policije je za njima raspisala međunarodnu Interpolovu potjernicu 7. oktobra.

Dok su kopači iz Srbije još nedostupni, crnogorska policija je 12. oktobra uhapsila četiri osobe, među kojima i Baćović. Ostali su Marjan Vuljaj, Ivica Piperović i Nikola Milačić. Osim njih, uhapšen je i Predrag Mirotić. Po policijskim i tužilačkim navodima, Mirotiću se na teret stavlja da je kopačima pružao logističku podršku tokom podzemnih radova.

Neki državljani Srbije su odmah nakon otkrivanja tunela napustili zemlju u pravcu Srbije i Bosne i Hercegovine. Iz MUP-a RS Portalu RTCG potvrdili su da su obavljene provjere, ali do danas na teritoriji BiH niko od njih nije uhapšen. 

Do danas, pitanje odgovornosti za propuste u sektoru bezbjednosti i kako je ova operacija mogla da bude sprovedena a da službe ne reaguju, ozbiljnije nije otvarano.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA