Tokom jula na primorju uhapšena 31 bezbjednosno interesantna osoba

Regionalni centar bezbjednosti „Jug“ je u skladu sa nadležnostima i utvrđenim prioritetima tokom ljetnje turističke sezone u 2023. godini, preduzimao  mjere i radnje na sprečavanju i suzbijanju kriminaliteta, identifikovanju i pronalaženju počinilaca krivičnih djela, održavanju stabilnog javnog reda i mira i shodno mogućnostima, obezbjeđenje što bolje bezbjednosti saobraćaja na putevima, saopšteno je iz Uprave policije.

„Proaktivnim djelovanjem policijskih službenika tokom jula, uz blagovremeno planiranje i postupanje po nacionalnim i lokalnim bezbjednosnim prioritetima, a sve u cilju sprečavanja delikventnog ponašanja, samim tim i poboljšanja bezbjednosne situacije na području primorskih opština, tokom ljetnje turističke sezone, postigli smo rezultate koji su u značajnijoj mjeri bolji nego prethodne godine“, navode u saopštenju policije.

Dodaju da je u odnosu na prethodnu godinu broj policijskih službenika Regionalnog centra bezbjednosti „Jug“ je 11% manji, tako da postignuti rezultati, dobijaju još više na značaju. 

„U Regionalnom centru bezbjednosti „Jug“, je efikasnost od 88% u rasvjetljavanju krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu, bolja u odnosu na jul 2022. godine kada je procenat rasvijetljenosti bio 83%, gdje bi istakli da u najčešćim krivičnim djelima, djelima protiv imovine, taj procenat je 93% u odnosu na 80% iz jula 2022. godine“, navode u saopštenju.

Iz oblasti suzbijanja zloupotrebe droga su, kako ističu, postignuti odlični rezultati usled proaktivnog rada policijskih službenika RCB „Jug“ tako da su registrovana 23 krivična djela, 130% više nego prošle godine, 79 prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga, 114% više nego prošle godine, 153 pojedinačne zaplene droga što je za 107% više nego prošle godine.

„Zaplijenjeno je ukupno 3.158,97 grama raznih droga i 127 tableta. Linija rada borbe protiv ekonomskog kriminala, bilježi rast broja krivičnih djela od 40% i rast broja podnijetih krivičnih prijava od 25% u odnosu na jul 2022. godine“, navode u saopštenju policije i dodaju:

„Preduzimane su i mjere prema licima interesantnim sa bezbjednosnog aspekta tako da je izvršeno 17 ciljanih pretresa objekata u kojoj boravi navedena kategorija lica, povećanje od 415%, podnijeto je 17 krivičnih prijava (povećanje od 6%) i 55 prekršajnih prijava (povećanje od 206%), 31 je lišen slobode (povećanje od 63%) i od istih su oduzeta dva komada vatrenog oružja.“

Bilježi se, kako ističu, pad registrovanih narušavanja JRM-a na području RCB „Jug“ od 12%, u odnosu na uporedni mjesec prošle godine.

„Uspješno je obezbjeđeno 49 javnih skupova i priredbi, koji su protekli bez ijednog incidenta. Pronađeno je 14 lica po raspisanim potjernicama (uvećanje od 600%), oduzeto je 12 komada vatrenog oružja (povećanje od 140%). Sankcionisano je za 22% više vozača zbog vožnje pod uticajem alkohola (846 vozača), podnijeto je za 34% više prekršajnih prijava (952), izdato je za 23% više prekršajnih naloga (5.916), u odnosu na jul 2022. godine. Zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja sankcionisano je 153 lica interesantnih sa bezbjednosnog aspekta, što je uvećanje od 168% u odnosu na jul 2022. godine“, zaključuju u saopštenju.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA