Terzić: Znamo ko su kopači tunela, investitor akcije ozbiljna kriminalna grupa iz Crne Gore

„Ne mislim da je mafija zavladala Crnom Gorom. Mislim da sve aktivnosti koje Uprava policije sprovodi svakodnevno definitivno ukazuju na smanjen trend svih kriminhalnih aktivnosti“, rekao je vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić u emisiji „Načisto“ na Televiziji Vijesti. On je kazao i da je otkrivanje osumnjičenih za kopanje tunela do depoa Višeg suda u Podgorici kompleksna operacija i da zahtijeva kompleksu istragu.

 21:58h Terzić je naveo i da će se osumnjičenim za kopanje tunela ispod depoa Višeg suda u Podgorici na teret staviti više krivičnih djela – kriminalno udruživanje, ometanje istrage, teška krađa..

„Ako bude sreće, uspjeha i znanja i dođemo do nalogodavaca, odnosno investitora, njima će ići na teret ozbiljnija krivična djela“, naveo je Terzić.

21:55h Upitan gdje su odbjegli policajci Ljubo Milović, Nebojša Bugarin, Terzić je rekao da je za njima raspisana međunarodna potjernica.

„Za njima se aktivno traga. Nije lako locirtati ova lica znajući njihovu finansijsku moć“, rekao je Terzić.

21:36h Terzić je najavio da će Uprava policije procesuirati sve koji su ispred zgrade MUP-a, kako je rekao, „uputili uvrede ministri unutrašnjih poslova Filipu Adžiću“.

„Neka komentarišu i nevladine organizacije i mediji nakon ovoga šta hoće. Imate mogućnost da je neko od ovih lica izvršio neko od krivičnih djela kada je na ovakav način se obratio ministru…“, rekao je Terzić.

21:29h „Ako iko razumije potrebe policije to sam ja. Sve probleme i nedaće sa kojim se susreću policajci znam jer sam dio te priče 20 godina. Mislim da sedam godina nije došlo do promjene uniformi. Ova Vlada je obezbijedila pet miliona eura za komplet nove uniforme“, najavio je Terzić.

21:23h Terzić je rekao da preko 3.000 službenika Uprave policije ima preko 40 godina.

„To je nešto što zabrinjava. Broj službenika koji će otići u penziju nije mali“, naveo je direktor Uprave policije.

20:59h Direktor Uprave policije je rekao da je zaključio na osnovu spisa predmeta ubistva Jovanovića i Visbaden „jedan DNK profil poslat i da je lažan i da ne odgovora licu za koje je poslato“.

Naveo je i da je to urađeno s namjerom da se skrene istraga.

20:53h Terzić je rekao da je analizom predmeta ubistva Duška Jovanovića utvrđeno niz propusta koji su urađeni tok istrage.

„Moj lični stav je da svaka greška koja je urađena je da je urađena namjerno“, naveo je Terzić.

20:49h „Mislim da na političkoj i društvenoj sceni ne postoji osoba koja više od premijera Dritana Abazovića želi da se riješi slučaj ubistva Duška Jovanovića“, rekao je Terzić dodajući da i on sam po nekoliko sati dnevno radi na tom predmetu.

20:46h Terzić je rekao da je šest osoba podrvrgnuto poligrafskom ispitivanju i da je jedna osoba odbila poligrafsko testiranje.

„Lice koje je odbilo poligrafsko testiranje je reklo ‘kada svi iz Višeg suda budu išli na poligrafsko testiranje ići ću i ja. Zašto ste baš mene odredili. Nisam kriminalac i neću da idem na poligraf'“, naveo je Terzić šta je kazala osoba koja je odbila poligraf.

20:39h Terzić je rekao i da je „jako teško organizovati ovakvu kriminalnu aktivnost“.

„Trebala je ozbiljna podrška, infrastruktura i ozbiljna finansijska sredstva. Ova aktivnost puno lakše se realizovala ako je imala pomagača iz suda. Ako ste imali nekoga iz Višeg suda ko je postavio lokator zaista su kopačima olakšali posao. Hirurški je taj otvor u depou Višeg suda otvoren i nalazi se između dvije police i na kraju svi registratori i predmeti su tako vraćeni da kada bi ušli u depo ne postoji teoretska mogućnost da ćete da vidite otvor dok ne uklonite registratore. Na kraju nemate prašinu, a ne šta drugo, nemate ostatke šuta…“.

20:34h „Ukoliko je ova aktivnost trebala da bude usmjerena da se iz depoa Višeg suda otuđi kokain definitivno se morate složiti da nisu imali nekog ko je iz Višeg suda pomagao ovu kriminalnu aktivnost. Promašeno je prostorija gdje je kokain. Gdje je tačno prostorija gdje je tona kokaina ne znam, a i da znam ne bih rekao…“, naveo je Terzić.

20:30h Terzić je rekao i da bi se obavio detaljan popis u depou Višeg suda u Podgorici da je potrebno dosta vremena. 

„Ono što su moji podaci od 13. septembra je da nedostaje 13 poštolja, tri pištolja revolvera i tri puške od čega je iz pravosnažno okončanih predmeta šest pištolja, tri pištolja revolvera i dvije puške“, naveo je direktor Uprave policije.

20:26h On je kazao i da je potjernica za Svetozarom Marovićem zakonski raspisana i da je poslato sedam urgencija za njegovo izručenje.

„Pitanje izručenja Marovića je nešto što se treba rješavati na većem političkom nivou. Ovo pitanje nije za mene i crnogorske vlasti već za nekog iz Srbije“, rekao je Terzić.

20:21h Terzić je kazao i da je „investitor“ akcije ozbiljna kriminalna grupa iz Crne Gore.

„Neću reći koja je da ne bih ugrozio istragu. Nijesmo došli do onih koji su platili ne tako malu investiciju. Neću reći ništa što će ugroziti dalji tok istrage. Krivična prijava koja će se podnijeti sjutra je samo prvi korak“, rekao je Terzić.

On je rekao i da će ministra unutršanjih poslova Filipa Adžića održati konferenciju za novinare na kojoj će saopštiti ekskluzivne informacije.

20:13h „Uprava policije zna ko su rudari. Krivičnom prijavom koju će podnijeti Uprava policije biće obuhvaćeno pet lica – M.M. (1970), J.D. (1993), M.V, (1991), V.E. (1991), svi državljani Srbije „, rekao je Terzić.

Kazao je da će prijavom biti obuhvaćena i dva NN lica.

„Od ova dva NN lica je lice sa lažne lične karte“, rekao je Terzić.

Lična karta
foto: TV Vijesti

„Ova ženska osoba jeste ovo lice sa fotografije, ali nisu njeni podaci. Ali je fotografija identična i jedna je od osoba koja je učestvovala u kriminalnim aktivnostima. Naglasak koje je imala u komunikaciji sa svjedokom i ukazivalo je da ovo lice iz Srbije ili Bosne i Hercegovine“, rekao je Terzić

20:13h On je kazao i da je otkrivanje osumnjičenih za kopanje tunela do depoa Višeg suda u Podgorici kompleksna operacija i da zahtijeva kompleksu istragu.

„Ne može se znati tačan broj osoba koje su učestvovale u kriminalnim aktivnostima. Ubijeđen sam i siguran sam da će ovaj broj, od devet, kako istraga bude odmicala, rasti“, rekao je Terzić.

20:10h Terzić je kazao da danas u Crnoj Gori ekzistira 10 kriminalnih grupa i da je to značajno manje nego prije prije desetak godina koja je procjena bila da je u Crnoj Gori bilo 35 organizovanih kriminalnih grupa.

Foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA