Svjedoci detaljno opisali ubistvo Edmonda Mustafe

Dvomjesečna istraga koju je Više državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo protiv navodnog pripadnika „škaljarskog klana“ dvadesetsedmogodišnjeg Baranina Dina Ibrahimovića, za koga se sumnja da je ispalio smrtonosne hice u dvije godine starijeg sugrađanina Edmonda Mustafu, brzo je dala rezultate.

U sklopu predmeta formiranog zbog ubistva Mustafe saslušan je veliki broj svjedoka koji su se izjašnjavali o posrednim, ali i o neposrednim saznanjima vezanim za likvidaciju, a okončan je i jedan broj vještačenja i izvještaji su dostavljeni postupajućem tužiocu na ocjenu. Iako motiv ubistva još uvijek nije zvanično saopšten, imajući u vidu činjenicu da su i Ibrahimović i Mustafa dovođeni u vezu sa „škaljarcima“, spekulisalo se da je Mustafa ubijen jer je prijetila opasnost da postane nezgodan svjedok za dojučerašnje saradnike.

– U predmetu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, formiranom protiv okrivljenog D.I., zbog krivičnog djela ubistvo, izvršeno na štetu E.M. i krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, koji se nalazi u fazi istrage, donijete su naredbe za neophodna vještačenja, od kojih su izvještaji za određena vještačenja dostavljeni ovom tužilaštvu, dok su druga vještačenja u toku. Takođe, tokom istrage u svojstvu svjedoka saslušano je više lica, a u daljem toku postupka preduzeće se i druge mjere i radnje, za koje se ukaže potreba, a sve u cilju donošenja odluke u predmetu, saopštila je za „Dan“ rukovodilac i portparol VDT-a tužiteljka Lepa Medenica.

U rješenju o produženju pritvora Ibrahimoviću navodi se da osnovana sumnja proizilazi i iz iskaza svjedoka R. Ž. i M.B., kao i iz iskaza ostalih saslušanih svjedoka, koji su na detaljan, jasan i nedvosmislen način opisali predmetni događaj.

Edmond Mustafa ubijen je 27. februara ove godine u jutarnjim satima na uglu Ulice popa Dukljanina i Ulice maršala Tita u Baru. Uviđaj je u prisustvu policije obavila viša državna tužiteljka Irena Burić, koja je tada i potvrdila da je uhapšen Ibrahimović i da mu se, osim ubistva, na teret stavlja i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih naprava.

Nakon ubistva grad je blokiran i u prostorije policije ubrzo je priveden Ibrahimović, za koga je iz policije kasnije saopšteno da je slobode lišen prilikom pokušaja bjekstva.

– On je upravljao električnim trotinetom, a na glavi je nosio kacigu. Pretragom terena u pravcu bjekstva D.I. policija je pronašla crnu putnu torbu u kojoj je bila automatska puška iz koje je, sumnjamo, ispalio nekoliko projektila i ubio E.M., naveli su tada iz policije.

Dodali su da je za Ibrahimovićem raspisana međunarodna potjernica od strane jedne države sa kojom pravosudni organi Crne Gore nemaju potpisan ugovor o ekstradiciji, ne precizirajući o kojoj državi je riječ.

Pred podgoričkim Višim sudom protiv Ibrahimovića se vodi i krivični postupak zbog optužbi da je dio kriminalne organizacije odgovorne za ubistvo Novljanina Šćepana Roganovića, u februaru 2020. u Herceg Novom.

Barutne čestice na lijevoj šaci Ibrahimovića

Apelacioni sud je potvrdio prvostepeno rješenje kojim je Dinu Ibrahimoviću produžen pritvor po pritvorskim osnovama na još dva mjeseca. Za djela za koja se sumnjiči zaprijećene su zatvorske kazne od 10 godina i veće.

Kako je saopšteno, osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivična djela kako je navedeno u naredbi za sprovođenje istrage proizilazi iz dokaza sadržanih u spisima predmeta VDT-a, a prije svega iz izvještaja Forenzičkog centra u Danilovgradu o vještačenju prisustva barutnih čestica na lijevoj šaci Ibrahimovića, što ukazuje na mogućnost da je bio povezan sa procesom opaljenja iz vatrenog oružja.

foto: Dan

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA