„Švercerske baze odavno blizu Rožaja, na Kosovu armije kriminalaca“

Policijska jučerašnja akcija policije u Rožajama i otkrivanje liegalnih magacina sa cigaretama, potvrdila je ono o čemu su rožajski policajci prvi progovorili još prije dececiju i po, kada su otpušteni sa posla, jer nisu htjeli da zažmure na te prljave poslove, piše RTCG.

Sagovornik Portala RTCG kaže da te magacine, u kojima ima svih vrsta akciznih roba,vrlo često obezbjeđuju naoružani ljudi, a ima ih i sa jedne i sa druge strane, odnosno i u Rožajama i na Kosovu. 

„Na Kosovu su to čitave armije naoružanih kriminalaca kojima je to jedini posao i sigurno ne bi tako lako dozvolili da im neko to pokvari. Zna i međunarodna policija da bi to bila vrlo rizična akcija“, kaže ovaj sagovornik. 

Prema njegovim riječima, jedan od najvećih takvih magacina, sa fabrikom za preradu droge, nalazi se na prostoru između sela Shiroka, Leshan i Gjinoc kod Suve Reke.

„Koordinate sela Shiroka su DM 8508/8797. Odatle do sela Ljuta Glava, koje je takođe značajno u pogledu proizvodnje i šverca droge, je svega petnaest kilometara“, priča ovaj sagovornik.

On objašnjava da se na tom području, između sela Leshan i Gjinoc nalazi veliki zasad hašiša, od oko hektar površine.

„Selo Leshan nalazi se na koordinatama DM 8119/8455. Prema operativnim podacima plantaža je u tom području“, kaže sagovornik Portala RTCG.

U trouglu ova tri sela je i laboratorija, odnosno fabrika za preradu hašiša čiji je kapacitet četiri tone dnevno, a toliko je, kaže, uvijek ima na zalihama. 

Drugo veliko ilegalno skladište na Kosovu nalazi se u Velikom Trnavcu, i to je skladište heroina.

„Tu su i skladište i laboratorija za preradu i pakovanje heroina. Kapacitet ove fabrike je dvije i po tone, koliko u svakom trenutku ima na lageru“, priča izvor iz policije.

Ovaj izvor tvrdi da se još jedno veliko ilegalno skladište švercerckih roba nalazi u blizini sela Pepić, između Rožaja i Peći, na kosovskoj teritoriji.

„Korodnate ovog mjesta su DN 2823/3105. Ovuda se švercuje uglavnom akcizna roba, cigarete i kafa najviše“, priča izvor iz policije.

On tvrdi da se u ilegalnom skladištu na ovoj lokaciji lagerije i droga, i da se ovaj alternativni pravac vrlo mnogo koristi.

„Moglo bi se reći da se koristi maksimalno, da bi se izbjegla granična policija na Kuli“, objašnjava ovaj izvor.

Budući da su zatvoreni i alternativni putevi na Čakoru, velika količina uskladištene robe nalazi se na teritoriji Crne Gore, u selima ispod te planine, dok se sa druge strane granice skladišta nalaze u selima Boge i Hadžovići. 

U ovom posljednjem selu, kako tvrdi ovaj sagovornik, nalazi se vikendica jednog poznatog kriminalca kosovskog porijekla. Ta vikendica služi kao magacin za švercerske robe u vrijeme zastoja, zbog vremenskih neprilika.

„I ptice na grani znaju da roba iz ovih magacina na Kosovu, i mnogih drugih, ide u tranzitu preko Crne Gore“ – kaže ovaj sagovornik

Bivši policajci iz Rožaja otkrili su odavno da se u njihovom rodnom gradu i oko njega nalazio veliki broj ilegalnih magacina. Oni su to i dokumentovali fotografijama napravljenim čak i u magacinu jedne rožajske fabrike, gdje se jasno vidjelo lagerovano ko zna koliko paketa cigareta. 

Otpušteni granični policajci iznijeli su javno veliki broj podataka i za širu javnost malo poznatih informacija o prekograničnom švercu, posebno prema Kosovu. Oni su prvi započeli priču mojkovačkoj fabrici duvana, otkrili su da se šverc cigareta obavlja tri puta nedjeljno, da nema pravila kojim danima se to radi. 

Rožajski policajci su pričali o šleperima punim kafe i hiljadama paketa cigareta na konjima, koje su zaustavljali, pa potom po naređenju starješina morali da puste. 

Prema njihovim riječima čitavo stočarsko naselje na potezu Giljevo Polje  –  Crni Vrh koristi se kao magacin. Kao magacin služi i jedna vikendica odmah pored magistralnog puta Rožaje – Peć, preko Kule, na crnogorskoj teritoriji, koja je prvobitno bila vlasništvo izvjesnog Podgoričanina.

Oni su ispričali i kako im je bilo zabranjeno da patroliraju na Kuli i drugim mjestima gdje se odvijao glavni pretovar švercovane robe i kako su sklanjani da bi se šverc nesmetano odvijao. Svjedočili su i o mnogim prijavljenim slučajevima šverca i osobama uhvaćenim u švercu, kao na primjer o jednom bračnom paru sa Kosova koji je donosio drogu do starog spomenika na planini Hajli, i o tome ko je preuzimao sa crnogorske strane, ali da uprkos tome ništa nije preduzimano.

Policajci iz Rožaja su pričali kako se šverceri u tom poslu, i sa jedne i sa druge strane, koriste specijalnim terenskim vozilima i motornim sankama u toku zime. Govorilo se čak i o domišljatosti kriminalaca koji se služe dresiranim lovačkim psima, za koje kosovski „trgovci“ selotejpom oblijepe po par kilograma droge i zatim ih vrate nazad gazdama, „regularnim lovcima“.

Dobro obaviješteni sagovornik Portala RTCG kaže i da sve što su  tada ispričali otpušteni rožajski policajci predstavlja samo djelić onoga sa čime su već  u to vrijeme raspolagale mnoge obavještajne agencije koje djeluju u ovom regionu, kada je u pitanju prekogranični šverc.

„Ti momci su to znali iz iskustva. Oni su gledali na terenu šta se radi. Svi ti podaci su bili poznati najjačim obavještajnim agencijama“, rekao je sagovornik Portala RTCG.

Tako, na primjer, kaže on, stranci su znali da šverc cigareta iz Crne Gore na Kosovu uglavnom predvodila kriminalna grupa jednog kontroverznog biznismena sa Kosova čije ime je dobro poznato.

„U to vrijeme taj ’biznismen’ držao je jedan magacin kod Peći, a kasnije je to skladište pretvoreno u firmu za prevoz robe. To je danas fabrika. Obavještajne službe raspolažu i fotografijama napravljenim u krugu te firme na kojima se vidi pretovar cigareta. U tom magacinu međunarodna policija je svojevremeno zaplijenila oko trista tona cigareta koje su tamo stigle iz Crne Gore“, kaže ovaj čovjek.

Kolike su razmjere šverca bile i koliko je bilo ilegalnih  magacina prije petnaest godina u Rožajama i sa druge stane, na Kosovu, a koliko još ih uvijek ima danas, teško je reći.

Front protiv prekograničnog šverca jeste otvoren, ali da nije do kraja suzbijen, i da ilegalnih magacina i dalje ima, govore reziltati jučerašnje akcije koju je crnogorska policija sprovela u gradu pod Hajlom.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA