Šverc cigareta traje 30 godina, niko nije odgovarao zbog veza sa mafijom

U velikom švercu cigareta kroz Crnu Goru krajem devedesetih i početkom dvijehiljaditih godina, učestovalo je oko četiri hiljade crngorskih građana.

U švercu su učestvovali političari, korumpirani policajci i distributeri, a Evropska unija je ovim kriminalnim poslom direktno oštećena za preko deset milijardi eura.

To tvrdi sagovornik Portala RTCG koji podsjeća da zbog toga u našoj državi još niko nije odgovarao.

Evropska komisija konstatovala je u poslednjem izvještaju da šverc cigareta preko Luke Bar još nije zaustavljen.

Podsjetimo, bivši premijer Dritan Abazović je za kosovske medije prije dva dana ocijenio da je vlada na čijem je on bio čelu počela borbu protiv tog šverca kao najvećeg biznisa koji je Crna Gora imala u poslednjih 30 godina, što kako je kazao, „stvara probleme u regionu“.

Sagovornik Portala RTCG kaže da niko nije odgovarao zbog veza sa italijanskim strukturama. 

„Naravno da šverc nikada nije prekinut, nije to kao onda, ali se ne smije zaboraviti da niko nije odgovarao zbog toga što je država Crna Gora direktno ili indirektno sarađivala sa italijanskim mafijaškim organizacijama Kamora iz Napulja, organizacijom iz Kalabrije, i po svemu najjačom Sakra korone unitom, ili u slobodnom prevodu Ujedinjena  sveta kruna, koje su činili mafijaški klanovi iz Bara, Barija, Brindizija i Pulje“, kazao je taj sagovornik.

Prema njegovim riječima, ovi mafijaški klanovi su se vrlo često borili za prevlast u tom poslu koji je nosio veliku novčanu dobit.

„Tako je, na primjer, Sakra korona unita protjerala iz Zelinike kod Herceg Novog kalabrijsku Tardu, odnosno njihov klan Laraspata. Njih je lično protjerao Frančesko Prudentini, zvani Ćićo Kesa koji je u Crnoj Gori predvodio Sakra korona unitu. On je bio glavna veza Italijanima sa crnogorskim vlastima. Ćićo Kesa je bio poznat po tome što je mnogim državnicima u Crnoj Gori poklanjao skupe satove“, tvrdi ovaj izvor.

Mafijaškim organizacijama iz Italije glavnu logistiku u Crnoj Gori u poslu sa cigaretama pružalo je jedno preduzeće iz Herceg Novog, koje je imalo monopol na prodaju goriva italijanskim gliserima.

„Vlasnik ovog preduzeća bio je, ustvari, samo izvršilac posla i radio je direktno za jednog vrlo poznatog našeg državljanina. Za skladištenje cigareta u Crnoj Gori korišćeni su objekti dobro znane crnogorske firme“, tvrdi ovaj izvor.

U posao tranzita cigareta preko Crne Gore bila je uključena i firma „Karo“, koja je bila prijavljena na adresi „Rada Končara“ broj 65, u Beogradu.

„Ova firma je bila zadužena da uvozi cigarete iz Bugarske, iz Dimitrovgrada. Tamo su imali jako dobru logistiku, tako da su šlepere smještali u bescarinsku zonu, gdje cigarete ne bi podlijegale carinjenju. Cigarete su prebacivane do Srbije, a zatim u Crnu Goru. Njihovo odredište u našoj državi je bila Zelenika, odnosno skladište „Zetatransa“ u carinskom terminalu u Zelenici. Neocarinjene cigarete su prebacivane u glisere, da bi nastavljele put prema Italiji“, kaže izvor.

On objašnjava da se novac od šverca cigara iz Crne Gore iznosio najčešće na Kipar i u Grčku. Tamo su u „Kiparskoj banci“ i „Pireus banci“ postojali računi na veliki broj poznatih ili manje poznatih imena.

Tako je jedan crnogorski državljanin, prema riječima ovog izvora, bio vlasnik računa broj 03854109703948. Samo na tom računu, kako tvrdi naš sagovornik. bilo je u jednom trenutku pola milijarde maraka.

„Pare su na Kipar i za Grčku iznošene isključivo diplomatskom poštom. Od Zelenike i Bara prebacivane su helikopterima do Podgorice u pratnji naoružanih ljudi, odakle su u diplomatskim torbama putovale privatnim i državnim avionima“, kaže dobro obaviješteni sagovornik.

Ovaj izvor kaže da novac koji je prema Kipru i Grčkoj iznošen avionima nije mogao svako da nosi, i da su to radili povjerljivi kuriri.

Tako je, prema njegovim riječima, jedan od kurira samo u periodu od 13. februara 1998. do 1. jula 1999. godine, u pedeset i četiri navrata, iz Podgorice na Kipar iznio 309.094.240 maraka.

Drugi kurir je od početka 1998. do marta 1999. godine, u petnaest navrata prebacio sto trinaest miliona i 480 hiljada maraka.

Prema riječima sagovornika tog portala, dio računa duvanske mafije kasnije je sa Kipra i iz Grčke prebačen na Belize, a dio u London, u „Pireus banku“. Novac se iz Engleske i sa Beliza vraćao opran u Crnu Goru.

Prema procjenama njemačkih istražitelja, najveći šverc duvana preko Crne Gore odvijao se od 1993. do 2001. godine.

Za to vrijeme u Crnu Goru je, prema riječima izvora, ušlo deset hiljada šlepera sa cigarama, koje su kasnije iz naše države nastavljale put prema zemljama Evropske unije.

Naravno, ne računajući pri tome šverc cigareta avionskim putem, preko aerodroma u Podgorici. Preko ovog aerodroma je samo registrovanih i zabilježenih bilo 433 kargo leta.

„Korišteni su avioni ‘Iljušin 76’, kao i „Antonov 12“ i „Antonov 124“, objašnjava izvor.

On tvrdi da su ovi avioni u to vrijeme stizali iz Ukrajine, Češke, Bugarske, Rumunije i Rusije. „Iljušin 76“ nosio je, kako kaže, u jednom letu četrdeset tona cigareta, „Antonov 12“ sedam tona, dok je avion „Antonov 124“ u jednoj turi nosio čak sto pedeset tona cigara.

Izvor kaže da je Abazović u pravu kada tvrdi da je posao šverca cigareta preko Crne Gore, bio najveći biznis u posljednjih trideset godina.

„Ako bi razlika u nabavnoj i prodajnoj cijeni jedne kutije ’marlbora’ bila samo dva dolara, organizatori šverca su samo na jednom kamionu, zarađivali milion i po dolara. Razlika je, međutim, bila mnogo veća. Tako je, na primjer, u novije vrijeme ’marlboro’ u Velikoj Britaniji prodavan za šest eura i osamdeset centi, dok mu je nabavna cijena kod švercera bila svega pedeset centi. Sada možete da steknete predstavu o tome kakve su razmjere toga šverca bile“, kaže ovaj izvor.

Italijanskih mafijaša koji su, nalazeći utočište u Crnoj Gori, učestvovali u švecu cigara, bilo je oko 400.

Sagovornik tvrdi da je bilo dvedeset članova posada italijanskih glisera, koji su prevozili cigarete preko mora iz crnogorske luke Zelenika, i još stotinu dvadeset koji su na tom poslu radili iz Bara.

Jedan gliser je mogao da primi od dvije i po do četiri tone cigareta. Gliseri su se kretali isključivo noću, dok su preko dana bili nesmetano usidreni u crnogorskim lukama Tivat, Zelenika, Kotor i Bar. Vožnja od Crne Gore do Barija ili Brindizija, gdje su cigarete preuzimane, trajala je svega četiri sata.

Ovaj dobro obaviješteni izvor tvrdi i da je u tih desetak godina preko Crne Gore ukupno prošvercovano cigareta u vrijednosti od oko blizu 11 milijardi eura, od čega je tri milijarde pripalo mafiji.

Koliko je novca pripalo crnogorskim državljanima i kome, do danas je tajna.

Sagovornik Portala RTCG podsjeća da je zbog prenošenja istraživačkih tekstova o švercu cigareta iz hrvatskog „Nacionala“ u Crnoj Gori 2004. godine ubijen vlasnik glavni i odgovorni urednik „Dana“ Duško Jovanović, a samo četiri godine kasnije, 2008. godine i urednik nedjeljnika „Nacional“ Ivo Pukanić.

Foto: Guardia di Finanzia, Bar

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA