Šverc 850 kilograma kokaina: Vujičić negirao krivicu

Glavni inženjer na brodu za prevoz tereta koji je navodno korišćen za šverc više 850 kg kokaina ka Australiji, Radovan Vujičić iz Crne Gore, negirao je krivicu i izjavio da namjerava da se bori protiv optužbi.

Vujičiću se sudi u Pertu, kao i uhapšenom kapetanu broda Milanu Begoviću, nakon što je u australijska policija u junu objavila da je zaplijenila više 850 kg kokaina na brodu „ST Pinot“.

Kako prenosi „West Australian“, Vujičić namjerava da se bori protiv optužbi, a zatvoren je od maja ove godine nakon što su savezni agenti obavili vanredni pretres broda i našli drogu. 

U junu su objavljeni snimci koji pokazuju gdje je 850 kg kokaina nađeno skriveno u trupu broda za rasuti teret. Droga je zaplijenjena u sklopu istrage o navodnoj međunarodnoj zavjeri za krijumčarenje droge.

Kapetan „ST Pinot“ Milan Begović, i glavni inženjer Radovan Vujičić, obojica iz Crne Gore, pojavili su se u junu pred sudom u Pertu optuženi za šverc narkotika iz inostranstva. 

Australijski tužioci tvrde da su crnogorski državljani znali da je kokain sakriven na brodu „ST Pinot“ i da su planirali da ga bace na obalu Fremantlea kako bi ga pokupila druga grupa. 

Zapovjednik je navodno dao instrukcije drugim članovima posade da promijene kurs broda dok se približavao luci, kako bi se sreo sa drugim brodom, piše na zvaničnom sajtu australijske federalne policije (AFP). Navodi se i da razmjena nije uspjela.

Pomorci su tada navodno pokušali da sakriju drogu tako što su vodom napunili rezervoar, u kojem je droga bila sakrivena, i uputili članove posade da daju lažne informacije špediterima.

Dvojica crnogorskih državljana optuženi su po jednoj tački. Ako budu osuđeni, prijeti im maksimalna kazna doživotnog zatvora.

AFP piše da je droga pronađena 25. maja, a da je policija o tome informisala javnost u junu. Brod je plovio iz Južne Amerike.

Tamošnji mediji isticali su da se radi o jednoj o najvećih zapljena droge u novijoj istoriji u Australiji.

Vrijednost zaplijenjenog kokaina na crnom tržištu procjenjuje se na oko 375 miliona australijskih dolara.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA