Sumnjaju da je specijalna tužiteljkam pomogla i višestruko osuđivanima

Glavni pretres u predmetu protiv specijalne tužiteljke Lidije Mitrović zakazan je za 10. jul u Višem sudu u Podgorici, a predmet je zadužio sudija Nenad Vujanović. Tužilaštvo je predložilo da se na suđenju, osim optužene, sasluša i vještak finansijske struke.

Čim je zakazan glavni pretres, Tužilački savjet je, shodno propisima, donio odluku kojom je Mitrović suspendovana jer se protiv nje vodi krivični postupak za krivično djelo koje bi je činilo nedostojnom funkcije koju obavlja.

– Specijalna državna tužiteljka Lidija Mitrović protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granica svojih službenih ovlašćenja pribavila je korist za šest osoba osumnjičenih za utaju poreza donoseći rješenja o odlaganju krivičnog gonjenja, navedeno je u optužnici koju je SDT podiglo protiv nje.

Prema navodima optužnog predloga, Mitrović je tako postupila prema Nikoli Peroviću, Izahudinu Buliću, Saši Burzanu, Marini Vujošević, Suzani Mihailović i Predragu Raičkoviću.

Svojim radnjama, kako tvrdi tužilaštvo, postupala je suprotno propisima Zakonika o krivičnom postupku i Pravilnika o odloženom krivičnom gonjenju. Ovim aktima određeno je da nadležni tužilac donosi rješenja o odlaganju krivičnog gonjenja za krivična djela za koja je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina i kada ne bi bilo cjelishodno da se vodi postupak zbog ranijeg života osumnjičenog. Propisano je i da je osumnjičeni u ovim slučajevima dužan da prihvaćenu obavezu izvrši u roku koji ne može biti duži od šest mjeseci. Tužilac odluku o primjeni ovog instituta donosi, kako zakon propisuje, pošto utvrdi da su ispunjeni propisani uslovi za odlaganje krivičnog gonjenja.

Nasuprot tim propisima, Mitrović je, navodno, u predmetu pod kodnim nazivom „Klap“ donijela rješenja o odbacivanju krivične prijave protiv šest osumnjičenih za utaju poreza i doprinosa jer su ispunili obaveze iz ZKP-a koje su im naložene rješenjima o odlaganju krivičnog gonjenja. To je, kako se navodi, uradila iako je bila svjesna da su osumnjičeni u odnosu na koje je primijenila institut odlaganja krivičnog postupka osnovano sumnjivi da su izvršili krivično djelo utaja poreza i doprinosa iz člana 264 stav 3 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, za koje je propisana kazna zatvora od jedne do šest godina i novčana kazna i da se za to krivično djelo ne može primijeniti institut odlaganja krivičnog gonjenja, već se pokreće krivični postupak.

Takođe, SDT Lidiju Mitrović tereti da je odluku o primjeni instituta odlaganja krivičnog gonjenja donijela iako je dvoje osumnjičenih i ranije više puta osuđivano, a jedan osumnjičeni nije izvršio obavezu koju je prihvatio u roku od šest mjeseci.

Negirala krivicu, advokat smatra da će biti oslobođena

Primjenom instituta odlaganja krivičnog gonjenja i donošenjem rješenja o odbačaju krivične prijave, kako piše u optužnom aktu, Mitrović je za šestoro osumnjičenih pribavila korist u vidu nevođenja krivičnog postupka protiv njih i davanja prava – privilegije koja im po zakonu ne sleduju. Tužiteljka Mitrović se tereti da je ovakvim postupanjem izvršila krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Mitrović je na saslušanju u SDT-u negirala krivicu. Njen branilac, advokat Zoran Piperović, ranije je medijima saopštio da nema osnova za krivicu tužiteljke, te da je siguran da će ona biti oslobođena.

Izvor, foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA