Suđenje Ljubu Miloviću u Beogradu 18. oktobra

U Posebnom odjeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu za 18. oktobar zakazan je početak suđenja devetočlanoj grupi, na čijem čelu se nalazi Ljubo Milović crnogorski policajac.

U grupi su i pripadnici MUP-a i BIA, optuženi da su krijumčarili velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Juče je završeno pripremno ročište koje je bilo zatvoreno za javnost i sudija je zakazao početak glavnog pretresa (suđenje) kojem će javnosti moći da prisustvuje.

Na pripremnom ročištu koje je trajalo nekoliko radnih dana odbrana je osporavala kao dokaz presretnutu komunikaciju preko kriptovane aplikacije „Skaj”.

Optuženi su negirali krivicu na početku pripremnog ročišta.

Prvooptuženi u ovom predmetu Ljubo Milović i Strahinja Kutlešić se inače nalaze u bjekstvu, prenosi Tanjug.

Crnogorski policajac Ljubo Milović se optužnicom tereti kao vođa ove grupe.

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal Miloviću se stavlja na teret izvršenje krivičnog djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela i produženog krivičnog djela pranje novca u saizvršilaštvu.

Pored Milovića za ista krivična djela optuženi su i radnica BIA Dušica Jovanović, njen suprug Danijel Jovanović, vlasnik firme „Blumen market” Aleksandar Milojević, Strahinja Kutlešić, Milivoje Kišić, Miodrag Pamučina, Živojin Filipović i Milan Krstović.

Bračni par Jovanović se tereti i za po jedno krivično djelo iz člana 98 stav 4 u vezi sa stavom 2 i 1 Zakona o tajnosti podataka u vezi sa članom 61 KZ.

Kako je ranije Tanjugu potvrđeno u tužilaštvu, pripadnici grupe se sumnjiči da su od 2019. godine do 2. avgusta prošle godine, učestvovali u transportu kokaina prekookeanskim brodovima iz Evkadora u Roterdam, odakle su ga prenosili u zemlje Evropske unije, a sumnja se da su drogu prodavali u Holandiji.

Sumnja se da su iz Srbije u Crnu Goru transportovali veću količinu novca stečenog od prodaje kokaina, a dio novca ulagali u krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Miloviću se optužnicom na teret stavlja da je po Milovićevim nalozima pripadnicima grupe dao na korišćenje kamione svog preduzeća, kako bi novac iz Holandije prevozili u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku.

Kutlešić je optužen da je ostalim pripadnicima prenosio Milovićeve naloge, a dio novca od prodaje narkotika je, kako se sumnja, zadržao za sebe.

Sumnja se da su Jovanović i Kišić preuzimali novac koji je stigao iz Holandije, dok je Jovanović zajedno sa svojom suprugom Dušicom pakovao novac u vakum kese nakon čega su ga zajedno prevozili u Crnu Goru.

Dio tog novca Jovanović je kao nagradu zadržavao za sebe.

Takođe, Jovanović je preko svoje supruge pripadnice BIA , kako se sumnja, dobijao podatke o bezbjednosno interesantnim osobama međunarodnog organizovanog kriminala, pa je te informacije prenosio Miloviću.

Pamučina je inače vozač u Milojevićevoj firmi , koji je, kako se sumnja, angažovao Filipovića da u Holandiji preuzima novac i prevozi ga u Srbiju i Crnu Goru.

Optužena su još dvojica vozača pomenute firme Filipović i Krstović, koji se terete da su takođe na mjestima utovara droge u Holandiji preuzimali novac, koji su kasnije prevozili u Srbiju ili u Crnu Goru kako bi ga predali Miloviću.

Foto: Libertas

NIKŠIĆ PROGNOZA