Suđenje Đukiću i grupi: Harisu Tuzoviću ukinut pritvor

Pred podgoričkim Višim sudom danas je održano suđenje navodnim pripadnicima škaljarskog klana, za planiranje likvidacija istaknutih predstavnika tužilaštva, suda i policije.

Sudija Zoran Radović, sa članovima sudskog vijeća, je prihvatio predlog advokata Damira Lekića i ukinuo pritvor optuženom Harisu Tuzoviću.

U svojstvu svjedoka saslušano je pred sudom više lica.

Sudija Zoran Radović je, na osnovu saglasnosti stranaka, pročitao iskaz svjedoka oštećene sudije Biljane Uskoković od 7.2.2021.

– Nemam nikakva neposredna saznanja. Meni je prije godinu dana dodjeljeno obezbjeđenje.Kada sam iz medija saznala da su mi navodno spremali likvidaciju, izuzela se iz predmeta u kojem sam sudila Stefanu Đukiću i grupi a odnosi se na predmet izvršenja teškog krivičnog djela na šetatu Jovana Klisića i Velizara Gardaševića – kazala je tada Uskoković.

Svjedok oštećeni Jasmin Osmanagić je kazao da ne zna ništa o događajima vezanim za ovaj slučaj.

Saopšto je sudu da mu je 2014. ubijen njegov brat i da ne poznaje optužene, osim iz viđenja optuženog Stefana Mićića i Stefana Đukića.

– Iz policije su me zvali dva puta da mi saopšte da mo je ugrožena bezbjednost – kazao je svjedok.

Svjedok Dejan Knežević, službenik Uprave policije (Bar), kazao je da je neke od optuženih poznaje na osnovu svog rada jer je u službi radio povodom njih.

– Čuo sam priče s ulice da nisu zadovoljni mojim radom prema njima. Jedno vrijeme sam primjetio blindirani crni audi da sr zadržava kod moje zgrade. Samohran sam otac. Tokom jednog događaja naišao je Mićić, on i ja smo se sreli vozilima i 15 sekundi smo se gledali. U autu mi je bilo dijete (4) – kazao je svjedok.

Svjedok Muamera Lukalč se izjašnjavala povodom kuće koju je izdala a u kojoj je policija pronašla laboratoriju marihuane.

– Izdala sam kuću, moj rođak L. A. me pozvao i rekao da drug njegovog druga treba kuću da iznajmi. Nisam nikog od njih viđala. Jedne prilike mi je stigla opomena za tu kuću da će ugasiti struju zbog računa. Kada sam srela jednog momka kod kuće, rekao je da se izvinjava i da će uplatiti. Nakon dva dana donio mi je potvrdu o uplati. Jedan dan je moja ćerka rekla mama neki ljudi sa maskama i oružjem su oko kuće. Ja sam pozvala policiju, prepala sam se. Rekli su mi da je to takođe policija. Saopštili su mi šta se se dešava. Kada sam ušla u kuću vidjela sam haos, cijevi, rekli su mi da je tu laboratorija za marihuanu – kazala je ona.

Svjedok Bušković Petar, elektirčar, je kazao da su ga zvala dva momka da im sprovese struju i lampe jer će da se tu proizvode čajevi.

– Pitali su me da li bi prihvatio da odem u neku drugu zemlju da im i tamo odradim posao. Odbio sam. Ja ne uzima velike poslove – kazao je svjedok.

Podsjećamo, Viši sud potvrdio je optužnicu protiv okrivljenih koji su planirali likvidaciju sada bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog tužioca Saše Čađenovića.

Prema optužnici, meta napada je trebala da bude i sudija podgoričkog Višeg suda Biljana Uskoković. Prema navodima SDT-a, optužnica je podignuta protiv grupe koju su navodno formirali Baranin Stefan Đukić i Podgoričanin Emil Tuzović s ciljem likvidacije više osoba.

Osim Tuzovića i Đukića, optuženi su i Zoran Perović, Dušan Dudić, Milan Brajović, Nino Korać, Stefan Mićić, Aleksandar Raičević, Dušan Boljević, Albin R. Salić, Branko D. Pejanović, Haris Tuzović, Goran Milašinović Bojan G. Lopičić.

– Cilj ove kriminalne organizacije je bio da za potrebe neidentifikovanih lica i za potrebe same kriminalne organizacije vrše likvidacije to jest ubistva i teška ubistva na teritoriji Crne Gore na štetu policijskih službenika, specijalnog tužioca S.Č i glavnog specijalnog tužioca M.K, ali i drugih lica, te da tako djeluju da se pripadnici te kriminalne organizacije, oslobode bilo koje krivične odgovornosti pred sudovima Crne Gore kroz nezakoniti uticaj na izvršnu vlast, a kroz prethodnu smjenu tužilaca koji ih optužuju i gone za krivična djela- navedeno je ranije iz tužilaštva.

Dalje, prema sumnjama SDT-a, „u tu svrhu organizator okrivljeni Đ.S je samo za predmet koji se vodi protiv njega obezbijedio milion eura koje prema stanju stvari treba dati nosiocima izvršne vlasti – sudijama i tužiocima koji bi preuzeli vođenje predmeta“ -… A nakon smjene tužioca koji su ih optužili za najteža krivična djela, te upravo je u tom dijelu imajući u vidu poznanstva koja proističu iz komunikacija organizatora Đ.S, jasno uočeno da ovaj osumnjičeni kao i pripadnici njegove kriminalne organizacije ostvaruju uticaj na političku elitu u Crnoj Gori, a što je obilježe i biće krivičnog djela iz čl. 401a Krivičnog zakonika Crne Gore – saopštio je ranije specijalni tužilac Miroslav Turković.

Izvor: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA