Snimci sa kamera u Njegoševoj ulici pomažu istražiteljima

Nastavlja se saga o tunelu dugom 30-tak metara koji je prokopan ispod Višeg suda. Za sada je poznat broj učesnika, ali ne i nalogodavac. Nezvanično saznajemo da su u tunelu pronađeni meci. Istražiteljima bi mogli da pomognu i snimci koje su sinoć uzeli s nadzornih kamera sa više obližnjih poslovnih objekata.

Poznavaoci bezbjednosnog sektora ocjenjuju da nadležni nemaju dovoljno kapaciteta da se bave organizovanim kriminalom.

Dan nakon objave da je prokopan tunel do depoa Višeg suda, nezvanična saznanja medija o skandalu koji potresa državu potvrdio je premijer Dritan Abazović u emisiji Televizije Crne Gore Budumo budni – Pitajte vladu.

Ranije danas nakon sjednice Biroa za operativnu koordinaciju organa obavještajno-bezbjednosnog sektora saopšteno je da je riječ o najopasnijem udaru na institucije koji jedetaljno planiran i organizovan. U međuvremenu ulaz zgrade u kojoj je stan iz kojeg je, kako se sumnja, prokopan tunel već treći dan obezbjeđuje policija, a forenzičari izuzimaju tragove i dokazni materijal.

Niko od stanara i zaposlenih iz obižnjih lokala nije želio da komentariše ovaj slučaj. Tvrde da u prethodnom periodu nijesu čuli ni primijetili ništa neuobičajno što bi moglo da ukaže da se nešto dešava ispod zemlje. A, šta se dešavalo tek će utvrditi istraga kojom rukovodi podgoričko osnovno tužilaštvo odakle nijesu mogli da saopšte više detalja. Stan iz kojeg je probijen tunel obišli su jutros premijer i ministrima nakon čega su poručili da će tražiti odgovornost.

„Ja lično mislim da ovo nije moglo da se odradibez pomagača unutar institucija Višeg suda. Ni način na koji su početir adovi, ni termin koji je sličan terminu renoviranja zgrade što je potpuno ok. Ali zbog buke i svega što treba da se izvedu, tako da ima puno po meni stvari koje se mogu dovesti u logičnu vezu“, kazao je Abazović.

Ove tvrdnje premijera, kako su naveli u reagovanju iz Vrhovnog i Višeg suda, krajnje su proizvoljne i neutemeljene. Problematizuju ulazak premijera i ministara u službene prostorije bez odobrenja i za vrijeme uviđaja. Iz Vlade su odgovorili da su za posjetu dobili saglasnost predsjednika Višeg suda i direktora Uprave policije. Na pitanja novinara vd predsjednice Vrhovnog suda je kazala da je bezbjednost u pojedinim sudovima na vrlo niskomnivou, te da to ne može biti odgovornost zaposlenih.

„Unaprijed ne želim da govorim o odgovornosti bilokoga, državni organi moraju da targetiraju onoga ko je odgovoran“, kazala je Vesna Vučković, v.d. predsjednice Vrhovnog suda.

Da se odgovornost ne smije olako adresirati dok se ne rasvijetle svi detalji ovog događaja, smatra i dugogodišnji službenik policije Mišo Laković.

A, istraga će vjeruje pokazati da li je bilo propusta u adekvatnom obezbjeđenju depoa Višeg suda ali i u aktivnostima ANB-a.

„U svakom slučaju je indikativno da neko može da zakupi stan na 20 metara od zgrade Višeg suda i da službe ne znaju za taj podatak i da nemaju adekvatne provjere ko je mogao da bude zakupac tu. Čini mi se da službe bezbjednosti nemaju dovoljno ni kapaciteta ni informacija ni upornosti ni organizacije da se bave organizovanim kriminalom“, kazao je Laković.

Da li je to tako i je li kriminl jači od države, moglo bi biti poznato nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost koja je zakazana za petak.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA