Slučaj šverca 1,2 tone kokaina pred Višim sudom naredne sedmice

Pred Višim sudom će se Marina i Budimir Krstović 21. jula ponovo naći, nakon što je Apelacioni sud ukinuo oslobađajuću presudu u predmetu u kojem su njih dvoje okrivljeni za šverc 1,2 tone kokaina. Najava se nalazi na sajtu Višeg suda.

Podsjećamo, Apelacioni sud je uvažio žalbu Višeg državnog tužilaštva, te je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovni postupak.

Krstovići su optuživani da su izvršili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, ali su oslobođeni prvostepenom presudom. 

U Apelacionom sudu 15. juna je po žalbi Višeg tužilaštva održano ročište, kome nije prisustvovao tužilac.

Krstovići su uhapšeni nakon akcije policije i carine 26. avgusta 2021. godine kada je zaplijenjeno preko tonu kokaina u jednom magacinu u naselju Mojanovići u Zeti kraj Podgorice.

Tada je tužilaštvo saopštilo da je u pošiljci banana pronađeno oko 1.400 kilograma kokaina.

U optužnici koju je podiglo protiv Krstovića 23. decembra iste godine, Tužilaštvo je navelo da je u pitanju 1.206 kilograma kokaina.

Iako je droga pronađena u magacinu koje je njihovo vlasništavo, Krstovići su tokom istrage i suđenja tvrdili da nemaju veze za pronađenim narkoticima.

Do ove zapljene je došlo zahvaljujući obavještajnim podacima Ujedinjenog Kraljevstva.

Kako se navodi u Planu za borbu protiv trgovine drogom Vlade u Londonu, pristup britanskih vlasti doveo je do akcije u kojoj je otkrivena najveća količina kokaina ikada u Crnoj Gori, što je objavio Portal RTCG, čim je taj dokument postao javan.

Kako se navodi u dokumentu, Granične snage potpisale su memorandum o razumijevanju sa Crnom Gorom u junu 2021. godine u cilju sprečavanje šverca droge i druge nedozvoljene robe na granici i u tranzitu ka Evropi i Velikoj Britaniji.

Izvor: RTCG

Foto: DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA