Slučaj Šejle Bakije opominje, a porodično nasilje ne jenjava

Dvije su godine od ubistva Šejle Bakije. Odgovor institucija nije bio adekvatan, kažu sagovornici TVCG, a porodično nasilje ne jenjava, što potvrđuju i dva slučaja u proteklih nekoliko dana.

Za samo dva dana u različitim slučajevima porodičnog nasilja – jedna osoba je preminula, a u drugu je pucao njen suprug.

Mnogo, pa i za malo veće gradove od Podgorice.

Kako je kazala Maja Knežević, državna tužiteljka ODT Podgorica, uzorci nasilja su različiti: ili je teška ekonomska situacija ili su izvršioci krivičnih djela korisnika nekih opojnih sredstava.

„Ili su nezadovoljni, nezaposleni, tako da postoji više uzroka koji dovode do toga“, istakla je ona. 

Psiholog Ana Jaredić, psihološkinja, ako biste pitali pocinioca on bi vjerovatno 21.34 + 21.39 okrivio svoju zrtvu ali onos to mikaoji radimo sa zrtvama kao brojna literatura koja se time bavi, viidmo samojedna uzrok tome a to je njegovo uvjerenje nasilnika da je on u tom odnosuvazuniji 21.55

A mnogo je i povratnika među nasilnicima kojima očito ni lekcije nadležnih ne pomažu.

Advokat Andrijana Razić kaže da svi koji trpe nasilje treba da ga prijave kad se prvi putdesi.

„Preko čega pređete prvi put, vama se umanjuje kreidbilitet da se to nasilje zaista procesuria. Gubite pravo da se negjde žalite na pravosuđe“, pojasnila je ona. 

Razić dodaje da se vrlo često dešava da se utvrdi pravosnažnom sudskom odlukom da je ogromna zlouptoreba u prijavljivanju počinjenog nasilja pogotovo kad su u pitanju djeca.

„Tu imate situaicju da se prepucavaju roditelji koji vode parnične postupke za razvod braka i dodjeljivanje starateljstva. Dešava se da jedan roditelj prijavljuje drugog da je diejte udario, ošamario i tako dalje“, istakla je ona. 

No, pred nama su nažalost češće vijesti poput pucao na ženu, ubio oca, ranila muža,napao majku. I u sprečavanju takvih tragedija, važne su institucije sistema.

Ipak, odgovor institucija nije bio adekvatan ni u slučaju Šejle Bakije koja je prijavila prijetnje i vjerovala da je zaštićena.

Foto: screenshot RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA