Slučaj „Medenica“: Bevenji odbili jemstvo od 850.000 u nekretninama

Optuženi pripadnik kriminalne organizacije koju je, kako tvrde iz Specijalnog državnog tužilaštva, formirao Miloš Medenica, Marjan Bevenja ponudio je sudu jemstvo u iznosu od 850.000 eura u nekretninama kako bi se našao na slobodi. Portparol Višeg suda u Podgorici Marija Raković potvrdila je za „Dan“ da je taj sud odbio ponuđeno jemstvo, nakon čega je branilac uložio žalbu na prvostepeno rješenje i predmet se trenutno nalazi u Apelacionom sudu, koji će odlučiti po žalbi.

Postupak protiv ove kriminalne grupe pred Višim sudom na samom je početku iako je prošlo više od godinu dana od kako je optužnica podignuta i stupila na pravnu snagu. Suđenja su više puta odlagana iz različitih razloga, a poslednje ročište koje je bilo zakazano 26. oktobra, odloženo je zbog zdravstvenih razloga člana porodice jednog od okrivljenih u ovom postupku Petra Milutinovića. Nastavak je zakazan za 16. novembar.

Jedan dio okrivljenih, među kojima je i Marjan Bevenja, i njihovi advokati reagovali su tvrdeći da se određeni period nezakonito nalaze u pritvoru zbog neblagovremenog postupanja suda u postupku kontrole pritvora.

Tako je i Miloš Medenica, prema tvrdnjama njegovog branioca Stefana Jovanovića, rješenje o produženju pritvora koje je donijeto u septembru primio tek 19. oktobra, „što znači da je u tom periodu bio u pritvoru bez ikakvog papira i zakonskog osnova“.

Prema brojnim dokazima Specijalnog tužilaštva, Miloš Medenica se nalazio na čelu kriminalne organizacije čiji je pripadnik, kako tvrde u optužnici, nesporno postala i njegova majka Vesna Medenica, bivša predsjednica Vrhovnog suda.

Medenica se optužnicom Specijalnog tužilaštva tereti da je tokom 2019. godine formirao kriminalnu organizaciju čiji su pripadnici, pored njegove majke, postali i Marko VučinićMilorad MedenicaLuka Bakoč, Petar Milutinović, Ivana KovačevićRadomir RaičevićStevo Karanikić, Marjan Bevenja, Goran JovanovićVasilije PetrovićMarko PopovićBojan Popović i Darko Lalović, kao i pravno lice DOO Kopad kompany Nikšić i više N.N. lica.

Prema optužnici, Medenica je posao šverca cigareta iz slobodne carinske zone Luke Bar započeo je angažovanjem optuženog Petra Milutinovića.

– Prvi korak je bio da se cigarete koje se nalaze u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar kupe papirološki prikažu da su navodno pošle na reeksport iz Crne Gore morskim putem preko Port of Adrija, iako nijednog trenutka nijesu napustile Luku Bar, dok bi kamioni puni cigareta izlazili iz zone, a carina bi u tom slučaju bila pokrivena ovim falsifikovanim papirima – piše u optužnici.

Knežević: Viši sud odbija da postupi po ukidnim razlozima

Bevenja je u pritvoru od 21. aprila prošle godine. Po rješenju sudije za istragu Višeg suda u Podgorici Suzane Mugoše, pritvor mu je određen zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i saučesnike.

Njegov advokat Miljan Knežević kazao je na prošlom ročištu da su između dva glavna pretresa dobili dvije odluke Ustavnog suda kojima je ukinuto rješenje o produženju pritvora, da je nakon toga Apelacioni sud donio tri odluke kojima se ukidaju odluke iz maja i jula o produženju pritvora i predmet vraća na prvostepeno postupanje.

– Vijeće Višeg suda ignorisalo je ukidne razloge i odbilo da postupi po rješenjima iako je u njima navedeno da razlozi za produženje pritvora nijesu dovoljni, jasni i ubjedljivi. Zbog svega, zamolio sam sud da uzme u obzir pet odluka Ustavnog suda i Apelacionog suda, kao i ukidne razloge – rekao je Knežević.

Foto: Dan

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA