Slučaj „Abu Dabi fond“: SDT saslušava Petra Ivanovića

Bivši ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović stigao je u SDT na saslušanje povodom slučaja „Abu Dabi fond“, saznaje portal Dan. Sa njim je i advokat Dragoljub Đukanović. Saslušanje je uslijedilo pošto je u aprilu ove godine predmet dodijeljen sapecijalnom tužiocu Vukasu Radonjiću.

Zbog propusta u radu, Specijalno tužilaštvo moraće ponovo da saslušava pojedine svjedoke u slučaju poznatijem kao Abu Dabi fond. Tu informaciju potvrdili su ranijeu SDT-u, ali i branilac bivšeg direktora Investiciono razvojnog fonda Zorana Vukčevića. Tužilaštvo u ovom slučaju, istražuje postupanje više osoba, među kojima su i bivši ministri poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović i Budimir Mugoša.

Istraga protiv Petra Ivanovića, Budimira Mugoše, Zorana Vukčevića i ostalih uslučaju Abu Dabi fond, moraće u rikverc. Razlog: iskazi 10 ranije saslušanih svjedoka ne vrijede ama baš ništa i to ne zbog njihovog sadržaja već zbog propusta tužioca.

„Jedan broj svjedoka saslušan je bez prisustva branioca, odnosno prije nego što su branioci obaviješteni o tome, a nije prijetila opasnost od odlaganja saslušanja tih svjedoka“, kazao je ranije za TVCG Zdravko Begović, advokat Zorana Vukčevića.

Osim toga, propust je prema riječima Begovića, napravljen i prema osobi koja po zakonu i ne mora da svjedoči jer joj je otac jedan od okrivljenih.

Prema navodima tužilaštva,  2015. godine su Ivanović i direktor Investiciono razvojnog fonda Zoran Vukčević, potpisali sa predstavnicima “Abu Dabi fonda za razvoj“ Sporazum o dugoročnom kreditiranju crnogorske poljoprivrede u iznosu od 50 miliona dolara.

Nekoliko godina kasnije, kompletna dokumentacija o dodjeli kredita iz sredstava Abu Dabi fonda završila je u Specijalnom policijskom odjeljenju.

Pokrenuta je istraga a u novembru 2021, Ivanoviću je skinut poslanički imunitet. Mada je još decembra 2022. glavni specijalni tužilac najavio da se do kraja te godine može očekivati donošenje tužilačke odluke, 31. marta, taj predmet dodijeljen je u rad Radonjiću, pred kojim je po svemu sudeći još posla.

foto:Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA