Slovenija: Tužiteljka, kojoj prijeti „Kavački klan“, ne vjeruje policijskoj zaštiti

Tužiteljka Specijalnog državnog tužilaštva Slovenije, Mateja Gončin, koja zastupa tužilaštvo u najtežim slučajevima organizovanog kriminala i kriminalnih grupa, te dobija ozbiljne prijetnje, odrekla se policijske zaštite, nakon što su joj zamijenili cijeli tim obezbjeđenja. U Sloveniji je u toku suđenje kriminalnoj grupi, za koju se sumnja da je ogranak „Kavačkog klana.“

Gončinova je bila štićena ličnost zbog prijetnji, jer ona i kolega vode slučaj ubistva Danijela Božića, koji je ubijen u novembru 2019. Božića je navodno likvidirao „Kavački klan“.

Procedura unutrašnje bezbjednosti, koju je policija uvela radi provjere određenih okolnosti u sprovođenju zaštite jedne od štićenih lica, ukazala je na određene rizike i nedosljedno postupanje, prenosi Slovenska tiskovna agencija (STA) pisanje lista „Večer“.

Na zahtjev ministra unutrašnjih poslova Boštjana Poklukara, rad Centra za bezbjednost i zaštitu podliježe vanrednom nadzoru.

U policiji kažu da su identifikovani rizici bili takve prirode da su zahtijevali donošenje odgovarajućih mjera za otklanjanje rizika.

Iako policija nije saopštavala detalje postupka, jer iz bezbjednosnih razloga ne saopštava podatke o licima koje policija štiti, „Večer“ prenosi da je riječ o zaštiti tužiteljke koja zastupa Specijalizovano državno tužilaštvo (SDT) u najtežim slučajevima organizovanog kriminala i kriminalnih grupa i dobija ozbiljne prijetnje.

Pošto generalni direktor policije Slovenije Senad Jusić nije trebalo da preduzme mjere protiv rukovodstva Centra za bezbjednost i zaštitu, prema pisanju lista, nakon navodnih nepravilnosti, tužiteljka je na to ukazala ministru unutrašnjih poslova Boštjanu Poklukar.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA