„Skaj“ komunikacija biće dokaz u postupku protiv Šarića

U Specijalnom sudu u Beogradu počelo je suđenje Darku Šariću i njegovom nekadašnjem advokatu Dejanu Lazareviću za planiranje ubistva i diskreditaciju svjedoka saradnika Nebojše Joksovića. Sudsko veće donijelo je odluku da se sadržaj poruka iz „skaj“ komunikacije, na kojima se većinski temelji optužnica, prihvati kao dokaz.

Na samom početku prvog ročišta, kao što je to i praksa, okrivljeni su se kratko izjasnili o krivici. Svi su negirali izvršenje krivičnih djela koja im se optužnicom stavljaju na teret i kazali da će iznijeti i kratku odbranu, izuzev Aleksandra Boškovića koji je rekao da će to učiniti kasnije.

Darko Šarić, koji je prvooptuženi u ovom postupku, ušao je u sudnicu i kazao da nije kriv.

„Nemam od čega da se branim, ali ću iznijeti kratku odbranu makar da zadovoljim medije“, rekao je kratko Šarić.

Prije iznošenja odbrana okrivljenih, advokat Veljko Delibašić, branilac dvojice pripadnika MUP-a Danila Stojanovića i Milutina Radovanovića, zatražio je da javnost tokom iznošenje odbrane njegovih klijenata bude isključena i da budu oslobođeni čuvanja službene i državne tajne kako bi o tome govorili u svojoj odbrani. Takođe je rekao da će njegovi klijenti u svakom slučaju iznijeti svoju odbranu, ali skraćenu, ukoliko ovaj zahtjev ne bude bio usvojen.

Takav zahtjev sudsko veće je u ovom trenutku odbilo.

Advokati odbrane su gotovo dva sata obrazlagali razloge zbog kojih traže da sadržaji poruka iz „skaj“ aplikacije budu izuzeti iz spisa predmeta kao nezakoniti.

Dalibor Katančević, advokat Darka Šarića, rekao je da su svi prisutni advokati saglasni da „skaj“ komunikacija nije dokaz u krivičnom postupku i da jedino tužilaštvo ima drugačiji pravni stav, ali da će u svakom slučaju sudsko vijeće na kraju odlučiti o tome.

Takođe je Katančevic naveo i da je potrebno ispitati način pribavljanje određenih dokaza u ovom postupku a u ovom slučaju, kako on kaže, način pribavljanja potpada pod državnu tajnu Francuske.

„Ovdje je riječ o klasičnoj špijunaži, ne postoji zakon koji dozvoljava da jedna država prati i prisluškuje građane druge države u toj drugoj državi i može da se obrati jedino putem putem međunarodne pravne pomoći i na taj način da se određene osobe stave na mjere“, kazao je Katančević i dodao: „Ako je Darko Šarić mogao da koristi telefon, kako se u optužnici navodi, odavde 10 metara od Tužilaštva, ono to nije moglo da utvrdi onda ja mogu samo da kažem ‘ko izađe posljednji, nego ugasi svjetlo’“.

Na istoj liniji bili su i ostali advokati odbrane. Advokat Marko Janković, koji osim Darka Šarića brani i optuženog Danila Odovića, kazao je da u optužnici postoje dokazi, odnosno podaci iz „skaja“ sa kojima se Tužilaštvo upoznalo 9. jula 2021. godine i imalo rok da pokrene postupak, a da ukoliko ne pokrene postupak u roku od šest mjeseci, podaci s kojim je tužilaštvo bilo upoznato morali su biti uništeni.

U ovom slučaju trebalo je da budi uništeni 10. januara 2022, a tužilaštvo je pokrenulo postupak tek tri mjeseca kasnije, 15. aprila 2022.

Tužioci u ovom postupku Vojislav Isailović i Goran Jović usprotivili su ovakvim tvrdnjama odbrane i zahtjevu da se „skaj“ komunikacija izuzme iz spisa predmeta.

Posebno su naglasili i da „skaj“ nije jedini dokaz u ovom predmetu.

„Što se tiče ‘skaja’, kako utvrditi da je baš taj neko komunicirao koristeći određeni nadimak, pa tako što postoji niz podataka koji idivindualizuju svakog od učesnika u komunikaciji“, kazao je tužilac Isailović.

Okrivljeni će odbrane izlagati na sjutrašnjem ročištu.

Podsjetimo i da je Tužilaštvo za organizovani kriminal sastavilo vrlo obimnu optužnicu, napisanu na više od 500 strana. Njom se Darko Šarić tereti da je napravio plan da se iz, kako Tužilaštvo navodi, „bezobzirne“ osvete ubije Nebojša Joksović, svjedok saradnik u postupku koji se protiv Šarića vodio za šverc kokaina.

Tužilaštvo navodi da je, kako taj plan nije ostvaren, Šarić putem „skaj“ aplikacije na kriptovanom telefonu a dok se nalazio u pritvoru u Specijalnom sudu, naložio svojim saradnicima da diskredituju Joksovića. Cilj je bio da izgubi status svjedoka saradnika.

Optužnica za ova ali i brojna druga krivičns djela, osim Šarića i njegovog bivšeg advokata tereti još 13 drugih osoba.

Pitanje, koje je do danas bez odgovora, jeste kako je Darko Šarić mogao da koristi telefon dok je boravio u jednom od najstrože čuvanih pritvora u zgradi Specijalnog suda. S obzirom na to da prilikom pretresa pritvorske ćelije u kojoj je boravio Šarić nisu pronađeni nikakavi telefoni, sa sobom povlači i pitanje odgovornosti onih koji su mu telefon obezbijedili i potom ga sklonili.

Podsjetimo, Dejanu Lazareviću, Apelacioni sud je 17. februara ukinuo pritvor u kom se nalazio deset mjeseci i odredio blažu mjeru zabrane napuštanja kućnog pritvora uz elektronski nadzor, odnodno nošenje nanogice.

Takođe, Dejan Lazarević bio je advokat Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i još desetak drugih optuženih pripadnika Belivukovog klana, kojima se sudi za sedam teških ubistava, otmice, mučenje, silovanje, prodaju droge i nedozvoljeno nošenje oružja.

U pritvoru se nalaze Darko Šarić, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović i Uroš Radovanović (ranije Mišić).

Optužnica tereti i Duška Šarića, brata Darka Šarića, koji se nalazi u bjekstvu kao i još šestorica drugih optuženih: Bojan Stanojković, Nikola Spasojević, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Milan Vučinić i Arso Šarić.

Foto: Anadolija

NIKŠIĆ PROGNOZA