SDT: Zvicer naoružavao Petra Lazovića

Uhapšeni bivši tajni agent Petar Lazović ostaće u pritvoru pošto je Apelacioni sud potvrdio odluku kojom je odbijeno jemstvo u iznosu od skoro 9,3 miliona.

Prvostepenu odluku donio je Viši sud u Podgorici, koji je odbio predlog da se Lazoviću ukine pritvor uz davanje jemstva na ukupan iznos od 9.286.479 eura, koje se sastoji u upostavljanju hipoteke na nepokretnostima u svojini srodnika okrivljenog i trećih, pravnih lica, prenosi Dan.

Lazović je u pritvoru od sredine jula 2022. godine. Tereti se da je član kriminalne grupe koja je radila za “kavački klan”, odnosno njihovog navodnog šefa Radoja Zvicera. Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči ih za više krivičnih djela – stvaranje kriminalne organizacije, šverc droge, nedozvoljeno držanje oružja, prebijanje… Petar Lazović se spominje i u novoj istrazi protiv kriminalne grupe koju je, prema sumnjama SDT- a, formirao njegov otac Zoran Lazović, a čiji član je navodno bio i bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. Predmet je formiran na osnovu “skaj” prepiski koje je dostavio Europol, a u kojima se uglavnom nalaze poruke koje je slao mlađi Lazović. U tim porukama on se dopisivao za Zvicerom, Darkom Šarićem, Ljubom Milovićem…

U prepiskama nema poruka koje je slao stariji Lazović, niti dokaza da je uopšte koristio kriptovani telefon. Sumnje u nezakonito postupanje uglavnom potiču iz poruka njegovog sina za koje istražitelji traže dokaze.

U jednoj od prepiski navedeno je da je Zvicer slao oružje Petru Lazoviću. Priča je počela kada je u januaru 2021. godine sada uhapšeni agent razmjenjivao poruke sa tadašnjim kolegom iz policije Ljubom Milovićem, koji je sada u bjekstvu.

U jednoj od poruka on Lazoviću govori i da je sa Zvicerom deset godina na vezi pa ga niko nije povezao. “I zadnju godinu sam se izofirao. Kad nijesi izofiran, onda možeš ić na pozicije. Čim si provaljen gubiš podršku sviju i ljudi oko sebe – navodi Milović.

Prema tužilačkim spisima, Lazović 31. januara 2021. Zviceru šalje fotografiju oružja i piše: “Brate, da kažem poručniku da si poslao jedan za njega kralju i tigru ću da dam od tebe, pa ću ja uzet kralju:) a moj dam poručniku, kažem da si po meni poslao”.

Zvicer: Ne, brate, daću ja njemu nešto drugo. Nije blinda, ali oću nešto da im poklonim.

P. Lazović: Jer k neće koristiti, ja ću mu ga uzet, a moj da dam poručniku

Zvicer: Pošto im to daš od mene čini što oćeš:)

P. Lazović: A ovaj jedan ću dati poručniku i reću da si poslao po meni jer voli on to.

Zvicer: Može, brate. Samo za samoodbranu neka koriste.

Foto: Filip Filipović/ADRIA

NIKŠIĆ PROGNOZA