SDT provjerava tokove novca Čađenovića i Milovića

Specijalno državno tužilaštvo je u prvih šest mjeseci ove godine pokrenulo finansijske istrage protiv ukupno 49 osoba. Među njima su se našli i suspendovani specijalni tužilac Saša Čađenović i odbjegli policijski službenik Ljubo Milović. Obojici se na teret stavlja da su radili za „kavački klan“.

Podaci SDT- a pokazuju da su tužioci u ovom periodu donijeli naredbe o pokretanju finansijske istrage u sedam predmeta protiv 32 fizička lica i naredbe o proširenju finansijske istrage u tri predmeta protiv 17 fizičkih lica.

Finansijska istraga protiv Čađenovića pokrenuta je 12. januara ove godine, a krivična istraga 10. decembra 2022. SDT je podiglo optužnicu protiv njega zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a KZCG i krivičnog djela zloupotreba službenog položaja iz čl. 416 KZCG. Odbjegli policajac Milović okarakterisan je u tužilačkim spisima kao veoma blizak saradnik Radoja Zvicera, koji je označen kao vođa „kavačkog klana“, s kojim je, kako se sumnja, bio u direktnom kontaktu preko skaj aplikacije. Krivična istraga protiv njega i njegovih navodnih saradnika pokrenuta je 17. marta. Osim Milovića, tim postupkom obuhvaćeno je još 18 lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, izazivanje opšte opasnosti, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i pranje novca. Finansijskom istragom u ovom slučaju obuhvaćeno je svih 18 osumnjičenih.

Pod lupom SDT-a našla se i imovina nekoliko osumnjičenih za šverc cigareta, među kojima ima i zaposlenih u državnim institucijama. Tako je 9. januara pokrenuta finansijska istraga protiv 11 osoba koje se sumnjiče da su učestvovale u krijumčarenju cigareta kada je kamion pun duvanskih proizvoda nestao na putu od skladišta „Zetatransa“ prema Nikšiću. Tada je slobode lišen šef Komisije za uništavanje cigareta Uprave carina i prihoda Elvir Adrović. Lisice na ruke tada su stavljene i vozaču kamiona Daliboru Brnoviću. Krivična prijava protiv ove grupe podnijeta je 5. oktobra 2022. godine i njom je obuhvaćeno 11 lica, a naredbom o proširenju krivične istrage još šest. Oni se terete za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, primanje mita, davanje mita, zloupotreba službenog položaja, krijumčarenje i zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. Finansijskom istragom obuhvaćeno je 11 osoba.

Prema podacima SDT-a, finansijska istraga protiv V.V. pokrenuta je 12. januara ove godine, nakon podizanja optužnice protiv njega. On se tereti za zloupotrebu službenog položaja, a pod lupom tužilaštva nalazi se od 8. oktobra 2021.

Takođe, zbog zloupotrebe službenog položaja formiran je predmet i po krivici S.J. Optužni predlog u tom slučaju podnijet je 16. maja 2022. godine zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja. Finansijska istraga pokrenuta je 12. januara.

Zbog zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju, SDT je formiralo predmet po krivici N.M. kada je pokrenuta istraga protiv tri osobe. Finansijska istraga pokrenuta je 15. maja 2019. godine protiv dvoje osumnjičenih, a proširena je 24. maja protiv još devetoro.

Uz finansijske istrage pokrenute u prvoj polovini ove godine, specijalni tužioci u radu su imali i 80 finansijskih istraga protiv ukupno 750 fizičkih lica i 190 pravnih lica iz ranijih godina.

Provjeravaju i imovinu osumnjičenih za ubistva

Postupak provjere imovine pokrenut je i u predmetu koji je formiran po krivici B.V. i još nekoliko osoba.

– Krivična istraga pokrenuta 25.12.2020. godine protiv pet lica, proširenje krivične istrage 17.12.2021. godine protiv dva lica, proširenje krivične istrage 31.5.2022. godine protiv tri lica, proširenje krivične istrage 13.2.2023. godine protiv jednog lica zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a KZCG, teška tjelesna povreda iz čl. 151 KZCG, ubistvo iz čl.143 KZCG i teško ubistvo iz čl. 144 KZCG. Finansijska istraga pokrenuta 22.12.2021. godine protiv sedam lica. Naredba o proširenju finansijske istrage pokrenuta 1.3.2023. godine protiv četiri lica – podaci su SDT- a.

Zbog stvaranja kriminalne organizacije i teškog ubistva, finansijska istraga pokrenuta je protiv pet osoba i u predmetu koji je formiran protiv R.B. i njegovih navodnih saučesnika.

Foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA