SDT podiglo optužnicu protiv 22 lica: Droga prodavana u tri smjene

Baranin Aleksandar Miranović, kojeg je Specijalno tužilaštvo označilo kao organizatora kriminalne grupe od 22 člana koja se od 2019. godine bavila uličnom prodajom narkotika, kako se navodi u optužnici, sagradio je u gradu pod Rumijom objekat u kojem su se u tri smjene prodavali narkotici. Osim što je bio vlasnik tog objekta, Miranovićeva uloga, kako tvrde iz SDT-a, bila je da nabavlja kokain, heroin i druge suplemente za miješanje, da organizuje prodaju i vrši kontrolu novčanih tokova i da vrši nadzor nad ostalim pripadnicima grupe i prodajnim objektima, ali i da i sam prodaje drogu, piše „Dan“.

Od ukupno 22 lica, koliko je brojala optužena kriminalna grupa, od kojih dvojica više nijesu živi, Miranović i P.P., koji je, kako se navodi u optužnici, takođe imao jedan od objekata za prodaju droge, imali su najveću zaradu, dok su ostali pripadnici grupe većinom radili posao kako bi zadovoljili sopstvene potrebe za drogom. Prema navodima tužioca, objekti u Baru i Ulcinju nijesu služili samo za distribuciju narkotika za potrebe ulične prodaje, već su bili i dobro opremljeni „alatom“ koji je bio dostupan korisnicima da drogu konzumiraju na licu mjesta.

Specijalno državno tužilaštvo okončalo je polugodišnju istragu i podiglo optužnicu protiv Miranovića i 22 lica uhapšena u policijskoj akciji „Promenada“ u aprilu ove godine zbog sumnje da su se bavili uličnom prodajom narkotika na području Bara i Ulcinja, koju je dostavilo Višem sudu na provjeru. Ročište za kontrolu optužnice biće zakazano narednih dana, potvrđeno je „Danu“ iz Višeg suda.

Prikupljeni dokazi, kako se navodi u optužnici, ukazuju na osnovanu sumnju da su se okrivljeni udružili da se u dužem periodu bave uličnom prodajom droge, što potvrđuju i sprovedene mjere tajnog nadzora.

Kako piše u optužnici, novac stečen kriminalnom aktivnošću okrivljeni Miranović je preuzimao i veći dio zadržavao za sebe, dok su druga lica novac pretežno koristila za svoje redovne životne potrebe i kupovinu droge, osim okrivljenog P.P., koji je imao veću zaradu i na čijem imanju je takođe bio objekat iste namjene.

Iz rezultata dobijenih primjenom mjera tajnog nadzora proizilazi osnovana sumnja da su članovi kriminalne grupe djelovali konspirativno i diskretno, a međusobnu komunikaciju najčešće vršili neposredno, u međusobnim kontaktima i sastancima.

– Isto tako, iz MTN proizilazi osnovana sumnja da je grupa hijerarhijski organizovana sa definisanim ulogama svakog člana, da su pripadnici kriminalne grupe vršili prodaju navedene droge (heroina, kokaina, amfetamina, buprenorfina…), najčešće u dva specijalno – namjenski opremana objekta, od kojih se jedan nalazi na imanju okrivljenog Miranovića, a drugi na imanju okrivljenog P.P. – navodi se, između ostalog, u optužnom aktu.

Na objektima blind vrata i prozori sa šipkama

Oba objekta koja su služila za distribuciju droge bila su zaštićena blind vratima. Objekat na placu P.P. bio je ojačan dodatnim zidanim okvirom oko vrata, a objekat na placu okrivljenog Miranovića dodatnim blind vratima u predsoblju, piše u optužnici SDT-a,

– Prozori na objektima dodatno su ojačani metalnim šipkama, a na objektima i okolo bio je postavljen video-nadzor, koji je pokrivao bližu i širu okolinu. Unutara su postojala i mjesta s „alatom“ za intravensko konzumiranje droge. Iz MTN proizilazi osnovana sumnja da se u objektima organizovao rad u trajanju od 24 časa od strane okrivljenih, tako da je droga kupcima bila dostupna tokom cijelog dana i noći – navodi se u optužnici.

Foto: Dnevno.me

NIKŠIĆ PROGNOZA