Šćepanović: Ubistvo Markovića planirano, uhapšeno još jedno lice

„Ubistvo Radovana Markovića (29) rasvijetljeno je nakon tri sata izviđajnih radnji“, saopštio je v.d. pomoćnika direktora za Sektor za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović. Marković je ubijen juče u pucnjavi u Meterizima. Zbog sumnje da je direktni izvršilac tog krivičnog djela špolicija je uhapsila Harisa Kočana (29) iz Berana.

Šćepanović je istakao da su policijski službenici u nastavku istrage u ovom predmetu danas locirali i lišili slobode i V.B. (32), državljanina Bosne i Hercegovine, prilikom pretrage terena u mjestu Rijeka Crnojevića, za kojeg se sumnja da je povezan sa ovim kriminalnim aktivnostima, a  kod kojeg je pronađeno vatreno oružje – pištolj Glock kalibra 9 mm.

„Sveobuhvatnim istražnim radnjama utvrđeno je da je, sada smrtno stradali sa osumnjičenim H.K. i sa trećim licem planirao izvršenje teškog krivičnog djela na štetu jednog ili više članova suprotstavljene kriminalne grupe na određenom lokalitetu u blizini lica mjesta. Prilikom sprovođenja kriminalnog plana od strane ovih lica i realizacije teškog krivičnog djela, osumnjičeni H.K. je lišio života svog saizvršioca R.M., dok je treće lice podmetnulo požar na vozilu koje je korišćeno u ovom krivičnom djelu i koje je bilo namijenjeno za izvršenje drugog teškog krivičnog djela. Treći saizvršilac je podmetanjem požara uništio sredstva za izvršenje (vatreno oružje) planiranog teškog krivičnog djela. Vozilo koje je korišteno u izvršenju ovog krivičnog djela, kao i planiranog, je takođe predmet i još jednog krivičnog djela – otuđeno je u jednoj zemlji u regionu, što je potvrđeno u međunarodnoj razmjeni obavještajnih podataka tokom ove istrage“,naveo je Šćepanović.

Uviđajem je rukovodio viši državni tužilac iz Podgorice, istakao je Šćepanović, dok su na lice mjesta i u operativnim aktivnostima stavljeni na raspolaganje svi kapaciteti obavještajno bezbjednonog sektora u vidu ljudskih resursa, tehničke podrške, opreme, gdje je u određenom periodu korišćena helikopterska jedinica u cilju lociranja i lišenja slobode izvršilaca krivičnog djela.

„Neposredni izvršilac ovog krivičnog djela – H.K. je sproveden tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici uz krivičnu prijavu zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ubistvo, kao i krivično djelo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija iz člana 403 stav 3 Krivičnog zakonika Crne Gore“,naveo je Šćepanović.

Naglasio je da su policijski službenici SBPK i RCB „Centar“ tokom ove istrage rasvijetlili i krivično djelo teško ubistvo u pokušaju izvršeno 20. novembra 2023. godine, na Cetinju, aktiviranjem ručnog raketnog bacača tzv. zolje kojom prilikom su mete napada bili članovi jedne ćelije kriminalne grupe sa Cetinja – I.M. i N.D.

„Sumnja se da je direktni izvršilac ovoga djela, gore pomenuti H.K. koji je tokom sprovođenja kriminalnog plana neposredno ispalio granatu iz ručnog raketnog bacača u pravcu vozila u kojem su se nalazili oštećeni I.M. i N.D. U odnosu na neposrednog izvršioca raspolažemo podacima da je u prethodnom periodu bio zaposlen u Vojsci Crne Gore i prošao obuku rukovanja raznim vrstama vatrenog oružja i obuku rukovanja ručnim raketnim bacačem. Kako smo fazno obavještavali javnost o napretku istrage, molimo vas za razumijevanje u odnosu na pružanje informacija o drugim detaljima vezanim za istragu, kako iznošenjem više podataka ne bi ugrozili sami tok istrage“, ističe Šćepanović.

„Bez obzira na izvršena krivična djela, kako u prethodnom periodu, tako i juče, službenici SBPK će dati adekvatan odgovor kriminalnim grupama i nastaviti intenzivne i odlučne aktivnosti sa prioritetnim fokusom na neutralisanje njihovog djelovanja i sa njima povezanih lica, a koje će se reakcije organa za sprovođenje zakon manifestovati lociranjem i procesuiranjem svih odgovornih lica koji su na bilo koji način dali doprinos u izvršenju više krivičnih djela u odnosu na kriminalne grupe u cilju stvaranja povoljnog bezbjednosnog ambijenta“, naglasio je Šćepanović.

foto:MUP

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA