Šćekić: Mog brata su ubili uz pomoć ANB-a, otkrio je spregu mafije i sistema

Pred Apelacionim sudom održano je ročište  povodom ubistva policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića. Zbog toga se sudi Saši BoretiLjubu BigovićuLjubu Vujadinoviću i Milanu Šćekiću.

U svojstvu svjedoka saslušanja je Slavica Šćekić, zastupnica oštećene porodice i sestra ubijenog alužbenika policije. 

-Nemam opipljivh, materijalnih dokaza, da su ovi optuženi učestvovali u ubistvu mog brata. Ali na osnovu nekih podataka koje je radio moj brat, neposredno prije ubistva imao je prijetnje. Prijetio mu je Bigović, on mu je govorio „mrtav policajac je dobar policajac“… Ljubo Vujadinović je pratio mog brata, blizu naše kuće. Milan Šćekić se krio tri godine u Holandiji, zašto bi se krio ako je nevin. Ja sam kontaktirala Interpol Srbije, oni su ga locirali pod lažnim imenom. Crna Gora je štitila. Boreta je imao policijsku značku… To su neke indicije, najvjerovatnije i istina. Imali su logističku podršku ANB-a, kazala je Šćekić pred Apelacionim sudom.

Dodala je da je uvjerena da su ti optuženi neposredni izvršioci ubistva njenog brata.

-To nisu uradili sami, imali su logistiku, pomoć Duška Golubovića i Zorana Lazoviča- naglasila je Šćekić.

Dodala je da je izvršilac plaćenik i da se njen brat borio protiv organizovanog kriminala i da je otkrio spregu mafije sa institucijama sistema.

Navodi istrage:

Podsjećamo, tužilaštvo je podiglo optužnicu u ovom slučaju protiv Saše Borete, Ljuba Bigovića, Ljuba Vujadinovića i Milana Čila Šćekića. Oni su prvo bili osuđeni na po 30 godina zatvora za ubistvo policijskog funkcionera. Zatim je Vrhovni sud je u decembru 2019. godine ukinuo presudu Apelacionog suda od 20. februara 2015. godine protiv ovih optuženih. Toj odluci je prethodila odluka sudija Ustavnog suda koji su usvojili žalbu odbrane osuđenih.

Tada je ocijenjeno da im je povrijeđeno pravo na pravično suđenje u dijelu koji se odnosi na pribavljanje i kvalitet korišćenog dokaza zaštićenog svjedoka i prava na odbranu. Sudije Ustavnog suda utvrdile su i da je, u odnosu na optuženog Ljuba Bigovića, došlo do izmjene činjeničnog dijela precizirane optužnice i to u presudi prvostepenog suda od 19. jula 2012, zbog čega se pojavilo pitanje, da li je narušen identitet presude i optužbe, odnosno da li je optužba prekoračena.

Načelnik Uprave za opšti kriminalitet u MUP-u Crne Gore Slavoljub Šćekić (46) ubijen je u sačekuši 30. avgusta 2005. godine, ispred svoje kuće u podgoričkom naselju Tološi. Prema pisanjima medija, Šćekić je kobne noći, jedan sat iza ponoći, došao kući službenim vozilom. Izašao je i krenuo ka ulazu kuće kada je ubica sa oko 25 metara daljine u njegova leđa ispalio dva rafala.

Uskoro opširnije…

Izvor, foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA