Savić neće suditi za šverc preko četiri tone kokaina

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić tražio je izuzeće iz postupanja u predmetu protiv 21 optuženog za šverc preko četiri tone kokaina. Na spisku optuženih u tom slučaju našao se i predsjednik Opštine Budva Milo Božović, kao i više policijskih službenika, među kojima su i Petar LazovićDejan Knežević i odbjegli Ljubo Milović. Prema saznanjima „Dana“, razlog za izuzeće je Savićevo odlučivanje u dosadašnjem toku postupka.

Savjetnica za odnose s javnošću Višeg suda u Podgorici Marija Raković potvrdila je za „Dan“ da je Apelacioni sud usvojio Savićev zahtjev i da je nakon toga predmet dodijeljen sudiji tog suda Vesni Kovačević.

Specijalno državno tužilaštvo prije je petnaestak dana predalo Višem sudu u Podgorici optužnicu za šverc preko četiri tone kokaina. Optužnicom su obuhvaćeni predsjednik Opštine Budva Milo Božović i policijski službenici Ljubo Milović, Petar Lazović, Nebojša Bugarin, Ivan Stamatović, Marko Novaković, Dejan Knežević, Milan Popović i Goran Stojanović. Na spisku optuženih su i Vladimir Bajčeta, Mileta Ojdanić, Tihomir Adžić, Miloš Mišurović, Ivan Nikolić, Božidar Jabučanin, Dražen Milović, Aleksandar Keković i Filip Zindović.

Okrivljeni se terete za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije.

– Protiv Lj.M., M.O., I.S., N.B., P.L., M.P., B.J., M.M., A.K., V.B., M.N., R.Z., D.M., F.Z., M.B. i I.M. optužnica je podignuta za krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga – oko 4,3 tone kokaina; protiv Lj.M., I.S., M.O., B.J. i M.N. za krivična djela pranje novca – oko sedam miliona eura, a protiv M.M., A.K. i Lj.M. za krivična djela izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. D.K. se tereti za krivična djela odavanje tajnih podataka i zloupotreba službenog položaja – saopšteno je tada iz SDT-a.

Pomenuta krivična djela, kako sumnjaju u tužilaštvu, izvršena su od 2019. do februara 2021. godine u Crnoj Gori, ali i u pojedinim državama Evrope i Južne Amerike.

U optužnici je predloženo da se okrivljenima Mileti Ojdaniću, Milanu Popoviću, Vladimiru Bajčeti, Tihomiru Adžiću, Dejanu Kneževiću, Milu Božoviću i I.M. produži pritvor. SDT je predložilo i da se odbjeglima, za kojima su raspisane međunarodne potjernice, sudi u odsustvu.

Službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Petar Lazović uhapšen je 18. jula prošle godine po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

SDT je tada izdalo i nalog za hapšenje službenika Uprave policije Ljuba Milovića, koji se zajedno sa Lazovićem sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije. Milović je od tada u bjekstvu. Europol je Lazovića i Milovića označio kao članove „kavačkog klana“.

Policajce terete i za pranje oko sedam miliona eura

Za pranje oko sedam miliona eura terete se policajci Ljubo Milović, Ivan Stamatović, Mileta Ojdanić, Božidar Jabučanin i Marko Novaković.

Uhapšeni pomoćnik direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala Dejan Knežević optužen je za odavanje tajnih podataka, a tereti se i da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Predsjednik Opštine Budva Milo Božović uhapšen je 13. aprila ove godine.

foto:Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA