Saradnik „Kavčana“ osuđen na više od osam godina zatvora u Njemačkoj

Biznismen iz njemačkog grada Gisena osuđen je u toj zemlji na osam godina i tri mjeseca zatvora pošto je umiješan u šverc droge sa „Kavačkim klanom“ iz Crne Gore.

Kako prenosi „giessener-allgemeine.de“, ime okrivljenog biznismena se ne navodi a jedan od njegovih advokata Andreas Milh najavio je da će se žaliti na ovu presudu.

Biznismen je bio uspješan na tržištu nekretnina ali sudija Piter Najdel kaže da je on zapravo „ozbiljan kriminalac.“

Okrivljeni je, prema tvrdnjama Sedmog krivičnog vijeća, trgovao velikim količinama kokaina i heroina i pomagao i podržavao trgovinu drogom. 

„To znači da je osuđen poslednji optuženi u procesu protiv trgovaca drogom povezanim sa kartelom koji prije svega djeluje na Balkanu“, piše u članku portala „giessener-allgemeine.de“. 

Prema optužnici, njemački biznismen je u Holandiji kupio 12,5 kilograma heroina i 37 kilograma kokaina kako bi ih profitabilno prodao na području Gisena ili kako bi koordinirao njihov transport za šefa crnogorskog klana „Kavač“.

Sudski postupak je, navodi se u članku, bio jedan od prvih u Njemačkoj koji je zasnovan na podacima sa hakovanih Skaj kripto telefona koje je dostavio Europol.

Kako sudija Najdel objašnjava u svojoj presudi, nije bilo svjedoka, a nijesu pronađeni ni kripto telefon ni droga.

„U velikoj mjeri, zločini bi se mogli dokazati zbog istorije razgovora na šifrovanim i redovnim mobilnim telefonima okrivljenog biznismena. Odbrana je više puta sumnjala u upotrebljivost podataka koje su hakovali francuski istražni organi jer su prepreke za takve istrage u Francuskoj bile znatno manje nego u Njemačkoj. Sud to vidi drugačije: podaci su dobijeni na osnovu odluka francuskih sudova, njemačke vlasti nijesu imale saznanja o istrazi prije nego što je Skaj ECC server ugašen. Oni bi tada podatke dobili preko pravne pomoći. Sudija Najdel ovo opisuje kao dostignuće prava Evropske zajednice. „Prekogranični zločini zahtijevaju prekograničnu saradnju“, navedeno je u tekstu njemačkog portala.

Foto: Envatoelements

NIKŠIĆ PROGNOZA