Rožaje: Tužilac treba da se izjasni da li su policajci krivično odgovorni

Sektor za unutrašnju kontrolu MUP-a Uprave policije okončao je disciplinski postupak protiv S. H. i E. N. zbog nestanka i zamjene 120 kilograma droge u julu 2021. godine u selu Kajevići u Rožajama. Spisi predmeta poslati su višem državnom tužiocu u Bijelom Polju koji treba da se izjasni da li ima elemenata za pokretanje krivičnog postupka protiv dvojice policijskih službenika.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, izvještaj o kontroli sa spisima predmeta dostavljen je tužiocu Vladanu Đaloviću koji vodi postupak po krivičnoj prijavi rožajske policije.

Kako je navedeno u krivičnoj prijavi, 28. jula 2021. godine oduzete su četiri torbe sa biljnom materijom. Policija je došla do saznanja da je njihov kolega S. H. prije zapljene znao da se u torbama sa marihuanom nalazi sijeno, kao i da je znao ko je sijeno ubacio u torbe sa marihuanom.

Njegove kolege potvrdile su sumnje poligrafskim ispitivanjem godinu kasnije.

Policijski službenik je nakon oduzimanja torbi sa marihuanom i sijenom pokušao da naplati novac za nagradu za operativnu vezu. Kolegi iz Odsjeka za rad sa operativnim vezama je predstavio da je, zahvaljujući njegovim kontaktima, zaplijenjeno 120 kilograma marihuana, ali su njegove kolege odbile da isplate novac dok se ne obavi vještačenje i zbog činjenice da niko nije uhapšen.

Policija je došla do saznanja da je A. K. dobio 500 eura od organizatora da pomogne da se upakuju 103 kese sijena u torbe sa 17 pakovanja marihuane. I on je poligrafski ispitivan na ove okolnosti, gdje su potvrđene sumnje da je učestvovao u pakovanju biljne materije koju su oduzeli rožajski policajci.

Tokom kontrole rožajski policajci su preliminarnim testiranjem utvrdili da veći dio oduzete biljne materije nije droga, ali to nijesu saopštili službenicima kabineta direktora Uprave policije. Oni su ostali pri stavu da su zaplijenili 120,7 kilograma marihuane, što je objavljeno i na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova 29. jula 2021. godine, a što su prenijeli mediji pod naslovom ,,Rožaje: pronađeno 120 kg marihuana“, ,,Policija pronašla i zaplijenila 120 kilograma marihuane kod Rožaja“, čime je javnost dovedena u zabludu.

Pobjeda je juče ujutro poslala pitanja Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju.

Pitali smo da li je okončalo izvidjaj protiv dvojice službenika policije S.H i E. N. I da li je protiv njih pokrenut krivični postupak i za koje krivično djelo? 

Foto: Uprava policije

NIKŠIĆ PROGNOZA