Raspisana međunarodna potjernica za Milošem Markovićem: Pobjegao jer mu policija nije stavila nanogicu

Za Podgoričaninom Milošem Markovićem, koji je u bjekstvu, a SDT ga tereti da je 18. jula 2020. godine u Zeti učestvovao u ubistvu sugrađanina Saše Klikovca, raspisana je međunarodna potjernica, potvrdila je za „Dan“ samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Marija Raković.

Marković, koji prema policijskim evidencijama slovi za pripadnika škaljarskog kriminalnog klana, našao se krajem januara ove godine na slobodi, zbog isteka zakonskog roka za donošenje prvostepene presude. Napustio je pritvorsku jedinicu uz obavezu nošenja nanogice, ali, kako je na ročištu u Višem sudu saopštio sudija Zoran Radović, Uprava policije nije sprovela izrečenu mjeru nadzora i Markoviću se od tada gubi svaki trag.

Iako je sudski postupak za ubistvo Klikovca u februaru ušao u završnu fazu i zakazane su završne riječi, nakon bjekstva Markovića i raspisivanja potjernice, na potezu je Specijalno tužilaštvo koje bi trebalo da predloži suđenje u odsustvu.

Pored Markovića, optužnicom su obuhvaćeni i Marko Šuković (29), kome je takođe u januaru ukinut pritvor iz istih razloga kao i Markoviću, Ivan Milačić (28) i Predrag Vukadinović (23).

Prema optužnici SDT-a, kriminalnu organizaciju formirao je sada pokojni Alan Kožar, po čijem nalogu je Marković 18. jula 2020. godine, ukradenim „golfom 3“, kojim je upravljao Šuković, došao ispred restorana „Kod Crnogorca“ i sa zadnjeg sjedišta „na podmukao način i uz prethodno obećanu nagradu u iznosu od 20.000 eura pucao na Klikovca ispaljujući tom prilikom najmanje pet hitaca, ne ostavljajući mu ni najmanju šansu da preživi“.

Na Klikovca je pucano dok se nalazio za volanom svog automobila „citroen C3“. prema podacima iz istrage, Milačić je bio zadužen za praćenje žrtve i nabavku opreme, maski i oružja, koje je nakon zločina zakopao zajedno sa Šukovićem u zaseoku Poljice. Tada su iskopani karabin sa optičkim nišanom i četiri metka, automatska puška M-70, sa dva okvira, pištolj marke „para“ i veća količina municije.

Zadatak Vukadinovića bio je, kako se sumnja, da pruža logističku podršku izvršiocima krivičnog djela i obezbjeđuje novac za rentiranje „štek-stanova“.

Nakon ubistva Klikovca, Marković se dao u bjekstvo i uhapšen je na Adi Bojani, a inspektori SBPOK-a su u njegovoj porodičnoj kući, u selu ispod planine Kamenik, pronašli arsenal oružja – pištolj, mitraljez, bombe, municiju, čaure…

Istraga je utvrdila da je ubicu Klikovca odao DNK trag iz „golfa“ ostaljenog na Radovču, u kome je pronađeno i oružje, kao i tragovi koji su pronađeni u njegovoj kući.

Odali ih snimci sa kamera

U istrazi o ubistvu Klikovca, kako piše u tužilačkom dokumentu, inspektorima su pomogli snimci nadzornih kamera sa objekata u blizini restorana ispred kojeg je Klikovac ubijen, ali i sa tog ugostiteljskog objekta. Nadzorne kamere, kako nezvanično saznajemo, snimile su kako danima prije ubistva okrivljeni obilaze teren i prate Klikovca. Snimljen je i njihov bijeg nakon ubistva, piše u spisima tužilaštva.

foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA