Rakočević: Optužbe sa Odbora hitno da ispita SDT, neko mora da odgovara

Nakon zatvorene sjednice skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu procurjeli su tajni podaci u javnost. Odbor je podnio krivičnu prijavu protiv NN lica. Kriminolog i profesor Pravnog fakulteta Velimir Rakočević za CdM je kazao je da bi, nakon ovih dešavanja ponudio poligrafako testiranje kako bi se utvrdilo ko je odao tajne podatke.

Slično je na posljednjoj sjednici Odbora kazao i predsjednik tog skupštinskog Odbora Miodrag Laković.

“Ako hoćemo da pomognemo organima, ja predlažem da ponudimo da se izvrši poligrafsko testiranje i da pokažemo da smo spremni da mu se podvrgnemo kako bismo otklonili sve sumnje sa svakoga od nas pojedinačno”, kazao je Laković.

Rakočević navodi da se nakon dešavanja na sjednici Odbora za bezbjednost vidi da mnogi nijesu dorasli zadatku.

Upozorava da je odavanje tajnih podataka jedno od ozbiljnijih krivičnih djela.

“Je li moguće da se neko drzne da bilo kom nepozvanom licu to saopšti. Da sam u prilici, svima bih ponudio poligrafsko testiranje, da se utvrdi ko je odao tajne podatke. Poligraf je jedna od metoda rasvjetljavanja ovakvih slučajeva. Na ovom primjeru vidimo koliko je sistem ranjiv. Nevjerovatn stepen neodgovornosti. Institucije dovodimo u lošu poziciju. Ko će sjutra vjerovati kada se nešto egzaktno saopšti. Ovo je opasna stvar”, kazao je on.

Napominje da je druga bitna stvar iznošenje i podataka istrgnutih iz konteksta. Postavlja se, kaže, pitanje da li su članovi Odbora dorasli zadatku. Poligrafom bi se otklonile određene sumnje. Treba uvesti red, pa da svako ko se ogriješi o zakon – odgovara.

Nakon svih dešavanja, iznijetih optužbi na sjednici Odbora, Rakočević ukazuje na to da sve upućuje na zaključak da svi na ovaj način gubimo i jedino ko može da se raduje su nosioci kriminalnih aktivnosti kada vide kako država funkcioniše.

Govoreći za CdM o optužbama iznijetim na otvorenoj sjednici Odbora, Rakočevjć podvlači da svako mora da zna sa kim se druži, razgovara, a posebno javni visoki funkcioneri, jer ne može ništa da ih amnestira ako imaju kontakte sa licima iz kriminalnog miljea.

“Sva ova saznjana i informacije koje smo dobili su osjećaj razočaranja ko nam radi u instirucijama i ko ih vodi. U svim nastupima predstavnici države moraju da pokažu kompaktnost. Onakva prepucavanja su ružna epizoda koja ne smije da se ponovi”, upozorava on.

Sagovornik CdM-a je upozorio da politika kontroliše sve, pa i bezbjednosni sistem. Sve se negativno reflektuje, a nosioci kriminalnih aktivnosti mogu da to iskoriste.

Napominje da svako snosi odgovornost za to s kim se druži.

“Državna funkcija ne oslobađa od odgovornosti s kim se sastajemo i družimo. Naprtoiv, moralo bi da stvori veću pozornost i odgovornost”, smatra kriminolog.

Ocjenjujući situaciju kojoj javnost svjedoči, Rakočević kaže da je potrebna ozbiljna reforma sekrora bezbjednosti i važna kadrovska obnova.

“Treba bezbjednosne provjere da budu ozbiljne i višeslojne. Nekada nije bilo moguće da svako može da radi u sektoru bezbjednosti”, napominje on.

Sve ovo što se dešava, navodi kriminolog, obesmišljava zakone i cijeli sistem bezbjednosti.

Jasno poručuje da Specijalno državno tužilastvo mora sve ove optužbe da izvede do kraja.

“Neko za ovo mora da odgovara. Ne smije ovo ostati bez epiloga. Ako se ne raščisti sve do kraja, onda to znači da se sve ovo može ponoviti. Sektor bezbjednosti se mora ojačati”, zaključio je Rakočević u razgovoru za CdM.

Foto: CdM

NIKŠIĆ PROGNOZA