Radusinović: U prvih šest mjeseci pod dejstvom alkohola vozilo više od 5.000 osoba

U prvih šest mjeseci kontrolisali smo više od 100.000 učenika u saobraćaju, kazao je Marko Radusinović iz Sektora policije opšte nadležnosti na pres konferenciji povodom kampanje „Kad pijem ne vozim“ koju zajednički realizuju Uprava policije i Pivara „Trebjesa“.

Kampanja ove godine obilježava 15 godina postojanja. 

„Svrha je preventivnog karaktera. UP se bavi represivnim mjerama, a pored njih predzimamo preventivne mjere“, rekao je Radusinović.

On je rekao da je u prvih šest mjeseci više od 80.000 učesnika u saobraćaju alkotestirano, dok je utvrđeno da je njih 5.000 upravljalo pod dejstvom alkohola.

Uhapšeno je 1.607 učesnika u saobraćaju.

„I dalje imamo neodgovorne učesnike u saobraćaju koji olako sjednu za volan, koji imaju preko dva promila alkohola u krvi. Sve ćemo uraditi da takve osobe sankcionišemo“, rekao je Radusinović.

On je istakao da će službenici policije upoznavati vozače na zakonske posljedice, upozoravajući na jako visoke kazne.

„Za upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola preko dva grama, imamo isključivo zakonsku kaznu koja se kreće od 15 do 60 dana, dok za upravljanje vozilom preko jedan do dva imamo alternativnu, zatvorsku i novčanu kaznu. Novčana kazna se kreće od 300 do 1.000 eura.“

Najavio je da će kampanja početi od Nikšića.

„Narednih dana je muzički festival Lake Fest. Poslije će biti obuhvaćena Podgorica, a onda primorje. Biće obezbijeđen promo materijal, kako bismo građanima objasnili koliko je opasno i kakve su zakonske posljedice“, dodao je Radusinović.

Kako je rekao, ako policija sumnja da je osoba pod dejstvom psihoaktivnih supstanci policija ga vodi u bolnicu i ako se utvrdi, onda je sankcionisan u skladu sa tim.

Menadžerka korporativnih komunikacija Pivare „Trebjesa“ Natalija Đordan rekla je da se ove godine navršava 15 godina od kad je krenula kampanja.

„Ovaj mali jubilej je dodatna prilika da uputimo učenike u saobraćaju koji su rizici. Slogan ove godine je ‘Povuci ručnu’, jer je cilj da nađu alternativno rješenje“, rekla je Đordan.

Kako je navela, kampanja zvanično počinje danas i trajaće do 16. septembra.

„UP će pružiti logističku podršku. Vjerujem da ćemo uticati na promjenu statistike i zbog toga kampanja traje toliko dugo, jer smatramo da se to mora promovisati. Vjerujem da će sve ove aktivnosti doći do što većeg broja građana. Biće različitih promocija, na društvenim mrežama, preko radija. Na zajedničkoj smo misiji“, poručila je Đordan.

Foto: Dnevno

NIKŠIĆ PROGNOZA