Radulović: Javnost očekuje ostavke i odgovornost

Javnost i građani očekuju bar objektivnu odgovornost ljudi na čelu ključnih institucija u slučaju prokopavanja tunela od stana u centru Podgorice do Višeg sud, kazao je u Jutarnjem programu TVCG advokat Veselin Radulović. On kaže da taj slučaj stvara utisak da u Crnoj Gori niko ne radi svoj posao i da postoji nepodnošljiva doza neodgovornosti.

Radulović kaže da ovakave situacija političari koriste za svoju promociju.

“Da se ovo desilo u nekoj pravno uređenoj državi bilo bi nevjerovatno, ali u Crnoj Goro to nije iznenađenje. Iznenađenje bi bilo kada bismo vidjeli da institucije efikasno odrade neki posao i ja želim da vjerujem da će tako da bude u ovom slučaju“, kazao je Radulović.

Do sada smo, kako kaže, vidjeli samo ometanje istrage iznošenje neutemeljenih dokaza.

„Juče smo imali skandalozan obilaza tunela i stana. Čitali smo naslove „Premijer obišao stan“, „obišao tunel“, ja sam samo u jednom trenutku očekivao da će ući i svečano ga otvoriti, možda bi to bilo primjerenije“, kazao je Radulović.

On ističe kako ga je šokiralo to što su premijer Dritan Abazović i ministri obilazili mjesto gdje je uviđaj još uvijek trajao, odnosno mjesto koje mora biti obezbjeđeno.

„Premijer jeste neovlašćeno ušao u taj prostor i nevažno je da li je ili ne dobio odobrenje predsjednika Višeg suda. Uviđaj vodi tužilaštvo i sva neovlašćena lica ne mogu da uđu na mjesto“, kazao je Radulović.

Radulović ističe da bi u jednoj pravnoj državi nakon ovakvog slučaja predsjednik suda i ministar unutrašnjih poslova već podnijeli ostavke.

Urednik portala RTCG Marko Vešović kaže da ovaj slučaj drastično govori o slabostima u sektoru bezbjednosti.

„U zgradi Višeg suda u toku su radovi i vrlo je bučno i vjerovatno su izvršioci ovog djela to zloupotrijebili, to su vjerovatno znali i iskoristili“, kazao je Vešović.

O motivima…

Navodi i informacije iz policije da osumljičeni za izvršenje ovog krivičnog djela nijesu državljani Crne Gore, već su iz regiona. Vešović kaže i da policija još uvijek, ne saopšatava ko je nalogodavac ovog krivičnog djela.

„Meni nije bliska teorija, da su sve učili da bi ukrali oružje iz suda. Dokazi su izvještačeni i nijesam siguran da bi njihova krađa imala efekat u nekom sudskom postupku“, kazao je Vešović i dodao da ne vjeruje da je cilj bio da se zaustave neki sudski postupci.

„Je li bilo u pitanju nečije bjekstvo ili likvidacija, što je pomenuo i predsjednik suda, to ostaje da nadležni organi odgovore“, kazao je Vešović.

Radulović, ipak misli da je izvršiocima fokus bio na materijalu koji se nalazi u depou Višeg suda i da navodi predsjednika Višeg suda nijesu profesionalni.

„Tačno je da su izvršenja vještanja, ali nije mali broj predmeta u kojima se traže ponovna vještačenja“, kazao je Radulović.

Kaže i kako se boji da nijesmo daleko odmakli od onog pravosuđa kakvo je bilo u vrijeme Vesne Medenice.

„Zato mislim da je neozbiljna, ishitrena i neodgovorna izjava predsjednika Višeg suda da je izvršiocima bio cilj likvidacija ili bjekstvo nekoga od okrivljenih, on je i sam rekao da nema dokaza za to, ako nema dokaza neozbiljno je izlaziti sa tim teorijama“, kazao je Radulović.

Vešović sa druge strane ističe da je sljedeći korak u ovom slučaju da se saopšte imena osumnjičenih, a nakon toga i da se identifikuju organizatori i nalogodavci.

„Očigledno je da su svi učesnici u lancu imali svaršeno koordinaciju, radovi na zgradi Višeg suda su bili maska da odrade tu akciju, sigurno je tu uloženo i dosta novca. Zaista je negdje logično i da je bez pomoći nekoga iz suda bilo teško izvesti ovu akciju, je li to tako ja ne znam, ali to smo juče čuli. Istraga bi morala da dovede do konkretnih podataka“, zaključio je Vešović.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA